Joost Claes

Een grote musical produceren in Coronatijd; er zijn producenten die het gewoon aandurven. Met Hugo de Groot de Musical, gepland van 4 tot en met 20 juni 2020 in Gorinchem, wilt Goedemorgen Theaterproducties, in samenwerking met de gemeente, haar bezoekers het verhaal van de man achter zijn wijsheid en boeken vertellen. Met Lars Mak als Hugo de Groot, Linda Verstraten als Elsje van Houweningen, Richard Spijkers als Johan van Oldenbarnevelt, ZoÏ Duister als Maria van Reigersberg en Joost Claes als Maurits van Oranje staat er een uitermate geschikte cast op de planken.

Het verhaal van Hugo de Groot is in een modern jasje gestoken, zonder het verleden en de tijd van toen teniet te doen. De muziek is een afwisselende combinatie tussen harde rock met gillende gitaren, prachtige musicalballads en ouderwetse tonen, net als de kostuums. Regisseur Fons van Rongen wilt het verhaal achter de historische figuren vertellen. De man achter Hugo de Groot van wie veel mensen enkel weten dat hij 400 jaar geleden in een boekenkist wist te ontsnappen uit Slot Loevestein. Maar het gaat ook over de vrouwen, de drijvende krachten zonder wie het ontsnappen niet gelukt zou zijn, en over Maurits van Oranje die verscheurd wordt met een dilemma.

Wij spraken met Joost Claes die de rol van Maurits van Oranje vertolkt.

Kies je voor conservatief veilig of onverwachts nieuw?

Wat een gave rol!

Ja zeker, ik vind het echt heel gaaf dat ik de ‘bad guy’ mag spelen. Leuk om te weten, ik kom oorspronkelijk uit België, en mag als de ultieme integratie de rol van een Nederlandse prins vertolken, haha. Een mooie kans. Ik heb nog niet nagedacht over wat ik achter wil laten, maar ik wil de mensheid wel graag laten zien dat wat ze doen prima is, maar dat het wel een keuze is. Iedereen mag doen waar hij zin in heeft maar dan mogen anderen ook andere keuzes maken. Maar hoe ik dat voor elkaar ga krijgen, geen idee. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen zijn eigen keuzes maakt.

De verwondering over iets kan heel mooi zijn, maar toch grijpt de mens dat niet altijd aan

Waarin heb je het meeste zin tijdens het spelen van de rol?

Dat is moeilijk. Je leest in een script, ziet veel woordjes en het moet ook even landen. Voor mij geldt wel dat ik pas specifiek kan benoemen wat ik gaaf vind als ik echt op de vloer sta en kan repeteren, helaas pas in mei. Dan gaat het vorm krijgen en krijg ik een idee. Wel vind ik de thematiek heel boeiend; Maurits, Hugo en Johan waren 3 vrienden. En in het landsbelang heb ik die vriendschap op het spel gezet. Ik ben heel benieuwd hoe ik dat ga spelen. Hij is iemand met een uitgesproken mening, maar hij had in die tijd niet veel te kiezen. Of we gaan door waar we mee bezig waren of iets doen wat we totaal niet gewend zijn. Kies je voor conservatief veilig of onverwachts nieuw? Voor de mens is en blijft dat altijd lastig. De verwondering over iets kan heel mooi zijn, maar toch grijpt de mens dat niet altijd aan.

Hugo de Groot de musical is vanaf 4 juni exclusief te zien in Schouwburg De Nieuwe Doelen in Gorinchem. Tickets & info via www.goedemorgentheaterproducties.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Wendy de Noier