Linda Verstraten

Een grote musical produceren in Coronatijd; er zijn producenten die het gewoon aandurven. Met Hugo de Groot de Musical, gepland van 4 tot en met 20 juni 2020 in Gorinchem, wilt Goedemorgen Theaterproducties, in samenwerking met de gemeente, haar bezoekers het verhaal van de man achter zijn wijsheid en boeken vertellen. Met Lars Mak als Hugo de Groot, Linda Verstraten als Elsje van Houweningen, Richard Spijkers als Johan van Oldenbarnevelt, ZoÏ Duister als Maria van Reigersberg en Joost Claes als Maurits van Oranje staat er een uitermate geschikte cast op de planken.

Het verhaal van Hugo de Groot is in een modern jasje gestoken, zonder het verleden en de tijd van toen teniet te doen. De muziek is een afwisselende combinatie tussen harde rock met gillende gitaren, prachtige musicalballads en ouderwetse tonen, net als de kostuums. Regisseur Fons van Rongen wilt het verhaal achter de historische figuren vertellen. De man achter Hugo de Groot van wie veel mensen enkel weten dat hij 400 jaar geleden in een boekenkist wist te ontsnappen uit Slot Loevestein. Maar het gaat ook over de vrouwen, de drijvende krachten zonder wie het ontsnappen niet gelukt zou zijn, en over Maurits van Oranje die verscheurd wordt met een dilemma.

Wij spraken met Linda Verstraten die de rol van Elsje van Houweningen vertolkt.

Heel origineel, heel Nederlands

In de musical gaat het veel over de vraag ‘wat laat je na?’. Heeft u daar al een keertje over nagedacht?

Ja zeker, ik probeer voornamelijk heel lief te zijn, zorgzaam en behulpzaam. Als dat is wat ik na laat ben ik enorm blij. Dat mis ik nu namelijk enorm, in deze tijd zijn we niet echt lief tegen elkaar. Dat mag echt wel groeien.

Waar kijkt u in deze rol naar uit?

Er komt een heel mooi duet tussen mij en Zoï (Maria), die over Hugo gaat, vanuit twee perspectieven. Ik denk dat die ontzettend mooi en interessant kan worden. En op een gegeven moment heeft mijn rol een passage met Hugo. Elsje is eigenlijk de minst geleerde van het hele stel, ze heeft ‘boerenslimheid’. Ze kan niet lezen of schrijven, de anderen wel, En op een gegeven moment wordt om haar mening gevraagd en vertelt zij dat ze vind dat iedereen moet kunnen denken, en dat daar niet per se een goed of fout in zit, als je maar nadenkt en beschouwt. Dan is het al goed. Als ik bijvoorbeeld gedachtes heb over God, zijn dat mijn gedachtes en kan iemand anders er op een andere manier over denken. Dat mag ook bestaan en is een heel leuk stukje tussen Elsje en Hugo, waar ik zin in heb en waar ik ook achter sta. Ik voel haar goed aan.

Ik hoop dat mensen meer zelfreflectie gaan krijgen, überhaupt over de hele linie

Wat wilt u het publiek meegeven?

Zoals de regisseur al zei, het credo is ‘Wat laat je na?’. Ik hoop dat mensen meer zelfreflectie gaan krijgen, überhaupt over de hele linie. En dat mensen niet zo zwart wit moeten denken. Het is namelijk niet zwart wit, op bijvoorbeeld een stoplicht met rood en groen licht na. Heel veel dingen zijn niet zwart wit en we moeten ophouden dat zo proberen te zien. De voorstelling is zo bijzonder. Wil je een nieuwe musical zien met nieuwe, originele muziek en heel nieuw script, moet je komen. Het is heel origineel, heel Nederlands en heel wat anders dan de al bestaande voorstellingen.

Hugo de Groot de musical is vanaf 4 juni exclusief te zien in Schouwburg De Nieuwe Doelen in Gorinchem. Tickets & info via www.goedemorgentheaterproducties.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Wendy de Noier