ZoÏ Duister

Een grote musical produceren in Coronatijd; er zijn producenten die het gewoon aandurven. Met Hugo de Groot de Musical, gepland van 4 tot en met 20 juni 2020 in Gorinchem, wilt Goedemorgen Theaterproducties, in samenwerking met de gemeente, haar bezoekers het verhaal van de man achter zijn wijsheid en boeken vertellen. Met Lars Mak als Hugo de Groot, Linda Verstraten als Elsje van Houweningen, Richard Spijkers als Johan van Oldenbarnevelt, ZoÏ Duister als Maria van Reigersberg en Joost Claes als Maurits van Oranje staat er een uitermate geschikte cast op de planken.

Het verhaal van Hugo de Groot is in een modern jasje gestoken, zonder het verleden en de tijd van toen teniet te doen. De muziek is een afwisselende combinatie tussen harde rock met gillende gitaren, prachtige musicalballads en ouderwetse tonen, net als de kostuums. Regisseur Fons van Rongen wilt het verhaal achter de historische figuren vertellen. De man achter Hugo de Groot van wie veel mensen enkel weten dat hij 400 jaar geleden in een boekenkist wist te ontsnappen uit Slot Loevestein. Maar het gaat ook over de vrouwen, de drijvende krachten zonder wie het ontsnappen niet gelukt zou zijn, en over Maurits van Oranje die verscheurd wordt met een dilemma.

Wij spraken met ZoÏ Duister die de rol Maria van Reigersberg vertolkt.

Geen saaie geschiedenisles

Wat trekt u zo aan in het spelen van deze rol?

Ik vind het heel fijn en interessant dat de regisseur ervoor heeft gekozen het verhaal van de mensen achter zo’n groot geschiedenisfiguur een gezicht te geven. Dat de vrouwen zoals Elsje en ik ook een rol hebben en kunnen laten zien dat vrouwen drijvende krachten van de man kunnen zijn. Dat onze rol ook gezien wordt. Zonder vrouwen hadden de mannen zeer waarschijnlijk veel minder kunnen bereiken.

De quote ‘wat laat ik na’, heeft u daar zelf ook al een beetje over nagedacht?

Nou, ik denk dat iedereen sinds het begin van de crisis wel een beetje na is gaan denken. Omdat we zomaar opeens stil stonden, en je niet zomaar alles meer kan bereiken wat je zou willen. Ik denk dat dit juist een mooi voorbeeld is uit de voorstelling dat, naast de grote dingen die hij heeft bereikt, het ook belangrijk is om voor de mensen om je heen een goed mens te zijn en goed contact te houden. Ik denk ook dat het voor jongeren goed is om te weten dat het goed is wat ze ook doen. Je hoeft geen echt grote dingen te doen om toch je stempel op deze wereld te drukken. Het is al mooi om je aanwezigheid achter te laten. Meer een filosofische insteek, haha. Het is natuurlijk goed om na te gaan wat je nalaat, maar volgens mij komt in het stuk naar voren dat er veel meer is dan alleen grootse dingen na te jagen. Dat kan misschien wel een steuntje in de rug zijn, zeker voor jongeren die al helemaal het idee hebben dat ze geen doelen kunnen bereiken. Dat ze mogen genieten van kleine dingen, samen zijn en de dingen die we nog wel kunnen doen.

Het is natuurlijk goed om na te gaan wat je nalaat, maar volgens mij komt in het stuk naar voren dat er veel meer is dan alleen grootse dingen na te jagen

Hoe denkt u dat Maria zich staande had gehouden in de huidige tijd?

Dat is een lastige maar leuke vraag. Ik denk dat het ‘voordeel’ van die tijd was dat je je nog niet zo bewust was van wat de rest van de wereld aan het doen was, en zij gewoon heel duidelijk heeft gekozen voor Hugo. Ze heeft echt pittige keuzes gemaakt, zoals met die ontsnapping. Ze bedacht dat Hugo moest ontsnappen, maar zelf zat ze nog wel gevangen. Hoe zou ze weer samen met hem kunnen komen en hem blijven steunen terwijl het overleven was. Ze heeft veel voor hem gedaan, en dat was goed voor hen allebei. Wij hebben nu de mogelijkheid om haar echt een gezicht te geven en te vertellen dat zij meer was dan een vrouw die puur achter haar man aan loopt. Zij was echt de drijvende kracht achter Hugo de Groot.

Het script is natuurlijk nog maar een aantal keer doorgelezen; wat is u tot nu toe bijgebleven?

Het is naar mijn idee heel goed gelukt om uit een geschiedenisverhaal grote thema’s te halen, die ook te downsizen zijn naar een voelbaar moment, dialoog of verstandhouding. De relatie met Hugo is denk ik echt fantastisch om te spelen, omdat het een fijne emotionele scene kan worden en geen saaie geschiedenisles. Ik heb heel veel zin om dat vorm te geven!

Hugo de Groot de musical is vanaf 4 juni exclusief te zien in Schouwburg De Nieuwe Doelen in Gorinchem. Tickets & info via www.goedemorgentheaterproducties.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Wendy de Noier