Zonnewacht en Maneraad

In deze corona-onzekerheidstijden een voorstellingsweekend van je nieuw geschreven kindermusical plannen is geen sinecure. Eigenlijk zijn er meer vragen dan antwoorden. De drie dames van Poolster Producties hebben het toch aangedurfd om de release show van hun jongste telg Zonnewacht en Maneraad op het podium van het Fakkeltheater te brengen. Ondanks alle opgelegde beperkingen, belooft het weer een leuke show om met een groep kinderen aan te werken!

Leefwereld van kinderen

Zonnewacht en Maneraad vertelt een belangrijke episode uit het leven van Nachtegaal. Nachtegaal is de troonopvolger van Maneraad. Haar vader, Machtige Mano, is de koning van het volkje dat enkel ’s nachts leeft. Ze leven op het ritme van hun rap-songs en verfoeien Zonnewacht, het kleurrijke volkje van Sterke Senna dat enkel en alleen overdag leeft. Dan begint Nachtegaal opeens te zingen… en dat hoort nu eenmaal niet bij een Manerader.

Voor deze releaseshow koos Poolster ervoor om met een vrij grote groep jongeren te werken, dit om aan te tonen dat de show voor zowel grote als minder uitgebreide groepen kan gebruikt worden. In vier repetities werd de show op poten gezet en in die tijd werd er heel knap werk verricht! De choreo’s zijn indrukwekkend. Het speciale aan deze show is de twee ver uit elkaar liggende muziekstijlen. Het is een mooi doortrekken van de verschillende belichting en kledij voor de verschillende volkjes, maar zal de creëren van de choreografieën niet vergemakkelijkt hebben. De solisten staan er ook allemaal en doen het soms gemakkelijk lijken.

De solisten staan er ook allemaal en doen het soms gemakkelijk lijken

Inhoudelijk is dit wederom een verhaal dat zeer dicht licht bij de leefwereld van kinderen. Waarom zijn we anders? Maar zijn we echt zo anders? Waarom hoor ik niet bij de ene noch bij de andere groep? Dit verhaal bevat meer dan genoeg elementen om naast de musical ook in de klas rond te werken. Dit niettegenstaande dat alles iets eenvoudiger overkomt dan De Toekomstdroom, de eerste musical van Poolster.

Het grootste minpunt van de releaseshow komt door de strenge coronamaatregelen. Solisten moeten op anderhalve meter van iemand anders zingen, dat is nog op te lossen. Maar een koor dat met mondmaskers zou moeten zingen, dat gaat niet voor een musical, dus spijtig genoeg moet er deze keer gebruik gemaakt worden van vooraf opgenomen zang. Spijtig, maar het enthousiasme van alle kinderen op scène doen ons vermoeden dat ze het zonder probleem ook zeer goed zouden doen met live zang! Een ander aandachtspuntje is de grotere rol van Nachtegaal. Met Josefien Derijcke heeft deze voorstelling een sterke speelster hiervoor, dat kan in andere groepen minder evident zijn. Al zijn er hier ook zeker creatieve oplossingen voor te vinden!

Het speciale aan deze show is de twee ver uit elkaar liggende muziekstijlen

Zonnewacht en Maneraad is een op het eerste zicht vrij eenvoudige musical, maar bevat heel veel elementen waar je als groep meer of minder je tanden in kan zetten. Dit is een ideale setting voor minder- en voor meer ervaren groepen. Het resultaat zal vrijwel altijd een leuke musical zijn.

Meer informatie over Zonnewacht en Maneraad vind je op www.poolsterproducties.be.

Om het werk van Poolster te steunen, kan je altijd een boek kopen via hun crowdfunding, meer info op : www.kisskissbankbank.com/nl/projects/zonnewacht-maneraad.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort