William Spaaij en Marlijn van der Veen

In 1938 breekt er in Amerika grote paniek uit tijdens het hoorspel de jonge theatermaker Orson Welles. William Spaaij speelt in dit seizoen de rol van Welles met verve, en dankzij de geluidseffecten waan je jezelf ook even in de paniek van toen. Wij spraken na de première kort met acteurs William Spaaij en Marlijn van der Veen over de speciale geluidseffecten en leven op Mars!

‘woesj’

William:  We kwamen pas vrij laat met de geluidseffecten in aanraking omdat we die in het repetitielokaal nog niet allemaal hadden. Pas in het theater bij de montage viel alles samen en ging het veel meer leven. Een gaaf voorbeeld is dat tijdens de monoloog van Dorothy (Marlijn van der Veen) zij in gedachten aan de knop van de radio draait en dat je door de tekst heen de stem van Hitler hoort schreeuwen. Die radiowereld geeft echt een sfeer en gevoel mee!

Marlijn: Bij de soundcheck komen de geluiden er weer bij en ik krijg nog vaak ‘woesj’ kippenvel op mijn hele lichaam. Dan sta je te spelen en er gebeurt iets heel moois.

William: Ik geloof zeker in leven op Mars! Natuurlijk zelfs. Niet in deze dimensie maar wel in andere trillingen en frequenties haha. Ik geloof ook niet per sé in aanvallen, maar wel dat ze er zijn. Ooit zijn we zover en komen die wezens er gewoon bij. Dan zeggen wij en zij ‘Hallo’! Als het mogelijk is zou ik zo als eerste een ruimteschip instappen.

Marlijn: Ik zou niet zomaar een ruimteschip instappen. Dat lijkt mij iets te eng. Ik wil nog niet weten wat er buiten ons allemaal nog leeft en gebeurt. Het is hier ook al zo heftig.

Orson Welles’ War of the Worlds is nog tot en met 20 december te zien in verschillende Nederlandse theaters. Meer informatie & tickets vind je op www.waroftheworlds.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Wendy de Noier