Robin van den Heuvel

In 1938 breekt er in Amerika grote paniek uit tijdens het hoorspel de jonge theatermaker Orson Welles. William Spaaij speelt in dit seizoen de rol van Welles met verve, en dankzij de geluidseffecten waan je jezelf ook even in de paniek van toen. Wij spraken na de première kort met Robin van den Heuvel.

Ik laat mezelf niet zomaar mee slepen door nieuws

Deze rol is heel fijn om te spelen. Ik schreef vandaag op mijn Facebook nog ‘Je hebt van die rollen die enorm aan je hangen, die heel zwaar zijn en waar je buikpijn van krijgt’. Maar dit personage is juist heel rustig, wat het erg prettig maakt een tijdje met haar samen te leven.

Ik denk dat er wel ergens iets van buitenaards leven is, maar ik verwacht niet zomaar dat er mannen op Mars staan. Als ik kijk naar alle wezens om ons heen zie ik in ieder wezen eenzelfde soort driften, waardoor ik denk dat buitenaardse wezens op Mars ook soms aardig, soms stom kunnen zijn. En dat zij ook oorlog kunnen voeren, maar ook van elkaar kunnen houden.

Je hebt van die rollen die enorm aan je hangen, die heel zwaar zijn en waar je buikpijn van krijgt

Bij al het nieuws wat we nu tot ons krijgen pakken we er meteen een tweede scherm bij, om meer informatie te krijgen en te onderzoeken of het wel echt waar is. Ik kijk niet eens meer puur naar een film, en hou er vaak een ander scherm bij. Ik laat mezelf niet zomaar mee slepen door nieuws. Maar vroeger was het heel anders en had je maar 1 bron van informatie. Als ik mezelf daar nu in positioneer en ik hoor dat we allemaal ten onder gaan, zou ik meteen ongelooflijk gaan knuffelen met mijn kinderen!

Orson Welles’ War of the Worlds is nog tot en met 20 december te zien in verschillende Nederlandse theaters. Meer informatie & tickets vind je op www.waroftheworlds.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Wendy de Noier