Wicked


Het verhaal van The Wizard of Oz kent iedereen, maar weet iedereen dat sinds 2006 een deel van West end groen kleurt om het verhaal van de groene heks van het westen te vertellen? Musical Vibes bezocht deze voorstelling die enorm gesmaakt wordt bij de tieners.

wicked2

Dancing through life

Deze musical speelt reeds enige tijd in West End, maar dat is niet te merken aan de bezoekersaantallen; nog steeds trekt de show bomvolle zalen. Dat de bezoekers fan zijn van de musical, wordt meteen duidelijk bij het luide applaus na elk nummer. Fijn om op die manier een voorstelling mee te maken.

Een speciaal woordje voor de mensen van techniek; wat een wondermooie belichting heeft Wicked

We leren Elphaba kennen als jonge dame die naar de hogeschool gaat. Daar leert ze G(a)linda kennen – later de goede heks – en worden ze onafscheidelijk. Als Elphaba het onrecht dat de dieren moeten ondergaan, wil aanklagen bij de Tovenaar van Oz, krijgt haar leven een totaal nieuwe wending. De vraag is nog maar of de vriendschap tussen haar en G(a)linda zal blijven bestaan.

wicked3

Over het verhaal kan veel geschreven worden, ieder heeft er zijn eigen mening over en kan voor zichzelf beslissen of hij/zij al dan niet fan is van deze musical. De aansluiting naar The Wizard of Oz kan m.a.w. in vraag gesteld worden. Wat wel vermeld kan worden, is dat het script ups en downs kent. Het begint sterk, mede door de muziek, kent een saaie fase, maar wordt dan weer geboost door de muziek. Vervolgens zakt het terug weg. Het lijkt alsof de muziek er iedere keer opnieuw een sterke boost aan moet geven om de kijker geïnteresseerd te houden (en dit lukt ook).

Emma Hatton is een Elphaba die durft te acteren en de voorgeschreven ritmiek van de nummers te doorbreken

Het is aangenaam om deze show te bekijken, gezien de ijzersterke cast. Emma Hatton, die de rol van Elphaba reeds enige tijd speelt, is sinds lange tijd een Elphaba die durft te acteren, die durft om de voorgeschreven ritmiek van de nummers te doorbreken. Zij geeft haar een mooi groen hart en dat is bijzonder aangenaam. Savanah Stevensson speelt de rol van Glinda nog steeds met heel veel flair en blijft verrassen met ‘Popular’. Oliver Saville is verfrissend als Fiyero. Katie Rowley Jones speelt de zus van Elphaba, als origineel London castlid en dat merk je ook. Helaas op een manier dat ze duidelijk té oud wordt voor deze rol. Ondanks dat ze het goed speelt, zien wij liever andere actrices aan het werk. Het ensemble is ook belangrijk om te vernoemen: zij spelen en zingen bijzonder energiek en dat is belangrijk, want waar het script van Wicked vertraagt en dreigt saai te worden, volstaat het om naar het ensemble te kijken, die je er met een knipoog terug bij brengen.

wicked4

Een speciaal woordje voor de mensen van techniek; wat een wondermooie belichting heeft Wicked. Qua sfeer wordt alles perfect weergegeven. Het decor van deze musical is gebaseerd op ‘de tijd’, volop tandwielen in het decorconcept. Het is mooi te zien dat een concept zo duidelijk in een decor kan terugkomen.

Waar het script van Wicked vertraagt, volstaat het om naar het ensemble te kijken, die je er met een knipoog terug bij brengen

Wicked is een leuke show voor een avondje uit. Wie kritisch is, zal enige minpunten opmerken (verhaaltechnisch dan), muzikaal werkt men toe naar verschillende hoogtepunten. De huidige cast brengt het er goed van af, vooral acterend wordt er een niveau hoger gespeeld dan voorgaande jaren.

ewcked5

Tips

  • Wie deze show op voorhand wil boeken, moet er vroeg bij zijn. Tickets zijn te boeken via de officiële site.
  • Voor deze show zijn er ook dayseats beschikbaar op de eerste rij. Het zicht vanaf de eerste rij is goed. Het is belangrijk om vroeg genoeg aanwezig te zijn voor dayseats, gezien de populariteit van de show.

Wicked speelt in het Apollo Victoria Theatre in Londen. Meer info & tickets vind je op www.wickedthemusical.co.uk/london.

Door Jonas Jacques

Foto’s: Matt Crockett