The Addams Family


Op 11 september was Musical Vibes te gast in het CC Scharpoord te Knokke voor de familiemusical The Addams Family, een voorstelling van Milo Events vzw.

addams-2

Ieder huisje heeft z’n kr…grafsteen!

The Addams Family komt danig op gang wanneer dochter Wednesday een jongen,Lucas,ontmoet waarmee ze wil trouwen. Hij komt echter uit een doorsnee gezin, wat Wednesday het idee geeft dat een ouderlijke ontmoeting nooit goed zal komen. Ze neemt papa Gomez in vertrouwen zonder dat hij het aan zijn vrouw Morticia gaat vertellen. Geen geheimen voor elkaar hebben is echter het heiligst wat er bestaat in zijn huwelijk. Welke hartverscheurende keuze moet hij dan maken als het om zijn gezin gaat? Wanneer ook zoon Pugsley roet in het eten begint te strooien, gaan de doden helemaal aan het dansen en lijkt het tussen de twee families nooit meer goed te komen. Kan oma of oom Fester de brokken lijmen of zorgt Lurch voor een verrassende wending?

De grootste uitdaging is voor de hoofdcast, die zeker een pluim verdienen voor hun inleving in de personages

Voor de voorstelling van start gaat, kom je binnen in een ruimte die onmiddellijk de grimmige sfeer van een vervallen kerkhof oproept: macabere muziek, spinnenwebben, doodskoppen en noem maar op. Leuk detail daarbij zijn de stukken die je kan herkennen uit de serie zoals lugubere lusters, een gigantische stamboom en grotesk ogende drankjes.

addams-4

Met The Addams Family brengt Milo Events een voorstelling die dit eigenzinnig gezin weer tot leven wekt. Het is geen eenvoudige opdracht om een hitserie zo waarheidsgetrouw mogelijk neer te zetten, maar Milo is hier duidelijk aardig in geslaagd. De grootste uitdaging is voor de hoofdcast, die zeker een pluim verdienen voor hun inleving in de personages, waar duidelijk hard aan gewerkt is. Het plaatje klopt: het Spaans temperament die de liefde tussen Gomez en de gracieuze Morticia telkens weer laat opbloeien; de ietwat gekke oom Fester die op een doldwaze manier het verhaal aan elkaar breidt; het destructieve broertje Pugsley en opstandige dochter Wednesday die een aardig steentje bijdragen (al dan niet om Pugsleys nek). Neem daar nog de prettig gestoorde oma en de mompelende, gestaltige butler Lurch bij en je hebt een familie die zo van het zwarte doek is gestapt. Voeg er nog een doorsnee gezin aan toe en je krijgt een passioneel verhaal vol humor en spanning, vaak inspelend op de actualiteit; helemaal ‘Open en bloot’.

De kostuums zijn veelzijdig, gedetailleerd en zorgen ervoor dat de erg uiteenlopende personages zeer herkenbaar en waarheidsgetrouw worden neergezet

Vocaal zijn de meeste solisten uitstekend begeleid geweest en tonen meermaals hun kunnen doorheen de voorstelling. Ook het ensemble zorgt voor een goede ondersteuning, al zit de balans tussen mannen- en vrouwenstemmen niet altijd correct. De mannen, die met beduidend minder zijn, verdwijnen soms volledig in het overtreffende geluid van de hoge vrouwenstemmen.

addams-1

De mensen die voor kostuum en grime hebben gezorgd, verdienen voor hun bijdrage een dikke pluim. De kostuums zijn veelzijdig, gedetailleerd en zorgen ervoor dat de erg uiteenlopende personages zeer herkenbaar en waarheidsgetrouw worden neergezet (gaande van een holbewoner tot een gedumpte bruid). Hetzelfde geldt voor de grime die met 50 tinten wit en grijs een -bijna letterlijk- bangelijk en doods effect op de gezichten van de spelers kan toveren. De kop bij uitstek is het hoofd van Lurch, die zo gevormd is dat het bijna lijkt alsof de speler ooit écht als gedienstige zombiebutler is geboren. Het decor is functioneel en passend in de stijl van een vervallen griezelkasteel. Leuk detail is het werken met een leegstaand schilderij, waar we telkens een andere voorvader kunnen bewonderen die, weliswaar in stilte, op de verschillende scènes reageert.

The Addams Family toont dat hoe uiteenlopend we ook mogen zijn, er bestaat steeds een hartverwarmende toenadering

Ondanks de ‘duistere’ kant van de musical, is het licht dermate spitsvondig gebruikt om de juiste accenten in de kijker te zetten. Het wekt tevens de illusie van talloze weer- en spanningseffecten op door bliksem te laten inslaan of een heuse tornado tot leven te wekken. Het enige minpunt is dat de volgspot niet helemaal op punt staat en sommige acteurs af en toe uit het licht staan. Dit doet echter niet onder voor de prestaties die door hen worden neergezet.

addams-6

The Addams Family toont met deze productie dat hoe uiteenlopend we ook mogen zijn, er bestaat steeds een hartverwarmende toenadering. De voorstelling is nog te zien op 16 en 17 september in CC Scharpoord te Knokke. Tickets zijn te verkrijgen via www.milo-events.be of www.cultuur.knokke-heist.be.

Door Wesley Van der Veken

Foto’s: Alain Donvez