We Will Rock You

 We Will Rock You wordt als musical aangeduid, omdat er op de een of manier een ‘verhaal’ aan vast moet zitten, maar waar het eigenlijk om de liedjes draait. Een fantastische live band speelt de keiharde en overbekende rocknummers van Queen, met de ondersteuning van een internationale cast die helaas niet altijd overtuigt.

We Will Rock You de Musical eert wederom de rockmuziek

We Will Rock You vertelt een verhaal met 24 van de grootste hits van de legendarische Britse rockgroep Queen. Het script, dat geschreven werd door Ben Elton, speelt zich af in een tijd waarin livemuziek en muziekinstrumenten verboden zijn. Maar de jeugd rebelleert en strijdt tegen het machtige bedrijf dat hun leven beheerst en een dieet van digitaal geproduceerde popmuziek voorschrijft. Het verzet groeit, en de rockmuziek bewijst zijn kracht door altijd weer te overwinnen. 

Ian Carlyle en Lily Jane Young overtuigen qua spel, fantastische zang en passie voor hun rol

Hoewel de zang meestal puntgaaf en goed is, ontbreekt hier en daar de verstaanbaarheid en rijst soms de vraag of het wel de juiste stem is bij het lied. Ook hoor je te duidelijk de verschillende accenten weerklinken, en storen de Italiaanse accenten van de hoofdrolspelers zo ontzettend in het spel dat de concentratie en interesse in het toch al niet sterke verhaal onmiddellijk wegvalt. De grappen komen hierdoor helaas ook niet aan bij het publiek. Het spel is uitermate dramatisch te noemen, met als uitzondering de fantastische Ian Carlyle en Lily Jane Young. Deze twee overtuigen qua spel, fantastische zang en passie voor hun rol. De chemie is prachtig en zij krijgen de zaal wél mee, net als de Nederlandse Jeroen Robben die een stoere en overtuigende Buddy is, compleet met een rauwe stem. Pop zangeres Anastacia is sterk wat betreft zang, maar mist duidelijk acteerervaring. Stanley Burleson zingt zijn solo mooi, maar weet niet compleet te overtuigen, wat misschien wel door de beperktheid van zijn rol komt. Het ensemble danst vaak ongelijk, blijft achter en is zeker niet verstaanbaar te noemen. 

Het concept van een musical met deze rocknummers is fantastisch, maar met een tegenvallend, niet overtuigend verhaal en de dubieuze rolverdeling is het niet genoeg om de zaal lyrisch te krijgen. Pas in de tweede akte weten de acteurs het publiek echt mee te krijgen, wat vrijwel alleen gebeurt door de liedjes waar iedereen op wacht. Deze songs worden wel sterk gebracht en zijn een feestje om naar te kijken, met een prachtig toneelbeeld en de voltallige cast op het grote decor die dan eindelijk zijn functie bewijst.

Geschikt voor wie wilt genieten van keiharde rockmuziek die door je botten trilt en echt goed wordt gespeeld

We Will Rock You is een show die draait om de muziek van Queen, en geschikt voor wie wilt genieten van keiharde rockmuziek die door je botten trilt en echt goed wordt gespeeld. Wel moet je daarbij het slappe verhaal en een niet al te sterke cast (met uitzondering van enkele uitschieters) voor lief nemen.

We Will Rock You is nog tot en met februari 2020 te zien in verschillende theaters in Nederland. Tickets & meer informatie vind je op www.wewillrockyoumusical.com.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Wendy de Noier