The Rocky Horror Show

15 jaar geleden deed Stany Crets iets gek in het theater. Hij bracht The Rocky Horror Show naar Vlaanderen. Vandaag doet hij nog iets gekker. Hij brengt diezelfde show opnieuw naar Vlaanderen. Ze werd alleen nog dwazer en decadenter. The Shop in Antwerpen was te klein voor alle pers en genodigden die op Halloween kwamen afgezakt naar de feesthal om met zijn allen ‘Een gat in de tijd’ te dansen.

Total loss

De theaterliefhebber die voor een gezellig avondje uit rustig naar het theater wil komen is er aan voor de moeite. Als kijker van The Rocky Horror Show word je verondersteld mee te doen met wat er zich op de bühne afspeelt. Welke andere musical laat je anders met rijst gooien, met waterpistolen schieten, feesthoedjes opzetten en ‘slet’ en ‘asshole’ een gehele voorstelling lang door de zaal scanderen? Om nog maar te zwijgen van de ‘timewarp’ die een volledige zaal in uitvoering brengt.

Als verteller krijgt Koen van Impe wel wat dingen naar zijn hoofd gesmeten. Hoe harder het publiek roept, hoe gevatter Van Impe terugkaatst

Voor wie het verhaal niet kent: de musical vertelt het verhaal van Brad Majors (Nordin De Moor) en Janet Weiss (Shana Pieters). Het pas verloofde stel belandt na een storm en een defecte auto bij het kasteel van Frank ‘n Furter (Laurenz Hoorelbeke), een travestiete dokter die net Rocky (Matthew Michel) heeft gemaakt. De perfecte man volgens zijn normen. Al snel verandert het saaie koppel Brad en Janet in een losgeslagen, in hun ondergoed dansende, bende. Bijgestaan door een hoopje vreemde bewoners van de planeet Transexual, kan het haast niet gekker worden.

The Rocky Horror Show verbluft en shockeert. Door de interactie met de zaal spelen de acteurs ook in op wat er uit de zaal wordt geroepen. Een dankbare rol daarvoor is die van Koen Van Impe. Als verteller krijgt hij wel wat dingen naar zijn hoofd gesmeten. Hoe harder het publiek roept, hoe gevatter Van Impe terugkaatst. Al zijn sommige verwijzingen misschien niet altijd even tactvol. De voorstelling is door zijn vele uitgesproken seksueel getinte scènes niet ‘childproof’, maar daar is de show ook niet voor geschreven.

Laurenz Hoorelbeke is grandioos als Frank ‘n Furter en ook Maja Van Honsté is geniaal in het gekke bekken trekken als Columbia

De musical is een grote energiebom. Anderhalf uur lang zien we gespierde mannenbenen in actie (op hoge hakken en in nylonkousen, trouwens). Laurenz Hoorelbeke is grandioos als Frank ‘n Furter en ook Maja Van Honsté is geniaal in het gekke bekken trekken als Columbia. De humor in het stuk is soms geweldig, dan weer flauw of vergezocht. Zo is de running gag van Riff Raff (Sébastien De Smet) die last heeft van te late of slecht getimede geluidseffecten, een toffe vondst, maar kunnen de verwijzingen naar Thuis en The Voice als ‘makkelijk’ worden aanzien.

The Rocky Horror Show moet je gezien hebben als je een hele avond total loss wil gaan

Stany Crets deed wat hij moest doen. Hij haalde het knotsgekke verhaal opnieuw naar een Vlaams podium en maakte er een groot feest van. The Rocky Horror Show moet je gezien hebben als je een hele avond total loss wil gaan en je ‘s morgens met een zwaar hoofd wil afvragen of je niet gewoon alles gedroomd hebt.

The Rocky Horror Show speelt nog tot en met 19 november in The Shop in Antwerpen. Tickets en meer informatie vind je op www.deepbridge.be

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier