The Color Purple

Krachtig, gedurfd, sassy, feministisch, rauw, emoties: zomaar wat woorden die opkomen bij het zien van deze prachtige musical. Het verhaal won de Pullitzer price, de film werd een bestseller en de Broadway musical werd 11 x genomineerd voor de Tony Awards en sleepte 2 van deze awards in de wacht. Het veelbelovende stuk The Color Purple is nu eindelijk in Nederland te zien.

Rollercoaster aan emoties

The Color Purple vertelt het tijdloze levensverhaal van drie zwarte vrouwen in het zuiden van Amerika aan het begin van de 20e eeuw. Een tijd waarin slavernij is afgeschaft, maar de gevolgen nog sterk voelbaar zijn. Hoofdpersoon Celie leidt een leven dat gedomineerd lijkt door armoede, misbruik en geweld. Maar Celie maakt zich vrij door haar eigenwaarde te vinden en op te komen voor haar persoonlijk geluk. Ze wordt daarbij geholpen door hoop te houden voor Nettie, haar zusje, Sofia, haar schoonzusje en door Shug Avery, een prachtige rondreizende zangeres. Allen staan zij op tegen een eeuwenoud onrecht.

De prachtige muziek en de Nederlandse vertaling van de liedjes laten iedereen in vervoering of heel blij achter

Al bij de eerste klanken van het live-orkest gebeurt er ongelooflijk veel op het toneel. En wat je ziet en hoort is prachtig! Noami van der Linden speelt het hoofdpersonage Celie, een rol die haar op het lijf geschreven lijkt. De emoties die zij voelt, voelt het publiek ook. Het is niet te merken dat The Color Purple haar zangdebuut betekent, welke zo positief is dat ze nooit meer hoeft te stoppen met zingen. Ze is lieflijk, onderdanig, maar ook heel erg sterk. Celie en haar zusje Nettie (Carmen van Melier) hebben een geweldige chemie. Nettie heeft een dijk van een stem, een sprankelende persoonlijkheid en een andere, positievere levensinstelling dan haar grote zus. Het verschil in hun persoonlijkheden zorgt juist voor een onbreekbare band. Zij worden uit elkaar gehaald, wat de eerste tranen al teweeg brengt.

Celie komt terecht bij Mister, een dominante man die zelf geen fijne jeugd heeft gehad en nooit heeft geleerd hoe hij mensen met respect moet behandelen. Edwin Jonker vertolkt deze rol vol overgave. Zijn ervaring op het toneel is duidelijk merkbaar, de controle over zijn prachtige stem is emotioneel. Op een gegeven moment komt ook Shug Avery (Ana Milva Gomes) het verhaal in. Zij weet de al goede cast echt compleet te maken met haar spel en zang. Wat een vrouw! Maar ook Sofia (Jeannine La Rose) laat met haar durf, feministische instelling en humor zien waar zij toe in staat is. Deze cast is een leerschool voor ook de meer ervaren spelers.  De chemie is heel goed en het plezier en de emoties spatten ervan af.

Alle namen mogen genoemd worden, want deze hele cast is zonder uitzondering geweldig

De aanzienlijk minder grote mannelijke cast weet te imponeren door samenzang, dans en spel. Ook de drie dorpse dames Darlene (Joanne Telesford), Jarene (Jennifer Norden) en Squeak (Caitlin Baank) mogen zeker niet vergeten worden. Tussen alle emoties door zijn zij een komische noot, en zang technisch heel sterk. Met daarnaast Carlos de Vries als de aandoenlijke jongen Harpo die onder de plak zit van zijn vrouw Sofia, Elindo Avastia als Adam, de zoon van Celie, Malaika Elvers als dochter van Celie en Kenneth Herdigein en Jerrel Houtsnee met dubbelrollen is de cast compleet. Alle namen mogen genoemd worden, want deze hele cast is zonder uitzondering geweldig.

Het live-orkest wordt mooi betrokken in het verhaal. De prachtige muziek en de Nederlandse vertaling van de liedjes laten iedereen in vervoering of heel blij achter. De cast is natuurlijk qua zang heel sterk, maar de muziek en de tekst daarachter zijn minstens zo belangrijk. Ook kan er een compliment gegeven worden aan het innovatieve, grote decor. Dit bestaat voor een groot deel uit hout, de houten kratten worden multifunctioneel ingezet. Daarnaast wacht er nog een leuke verassing aan het einde van de voorstelling. De lichttechniek is kleurrijk en hoopvol, met ook enkele kleine onverwachtse items.

Producent OpusOne heeft alle aspecten van The Color Purple goed begrepen

Met een hele zaal vol snikkende mensen eindigt de musical en ‘indrukwekkend’ is een vaak terugkerend woord. Producent OpusOne heeft alle aspecten van The Color Purple goed begrepen. Het beladen verhaal, het belang van een ijzersterke cast, indrukwekkend toneelbeeld en geweldige muziek. Het is een enorme rollercoaster aan emoties.

The Color Purple is te zien in het NDSM Theater in Amsterdam van 15 april tot en met 15 mei 2018. Vanaf vrijdag 12 oktober 2018 tot en met woensdag 3 januari 2019 gaat The Color Purple tevens op tour langs verschillende Nederlandse theaters. Kijk voor meer informatie en kaarten op www.colorpurplemusical.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Neeltje Knaap