The Christmas Show

Het verbod op sociale activiteiten en tot theatervoorstellingen met publiek meer specifiek, dwingt producenten tot een zoektocht naar alternatieven. Waar sommigen zich (noodgedwongen) beperken tot plannen maken voor het after-corona tijdperk, heeft Deep Bridge hun Christmas Show van de Lotto Arena naar online streaming getransponeerd. De poging is mooi, maar botst duidelijk tegen enkele (corona) beperkingen.

Lovenswaardige poging

We beginnen graag met een klein applausje. Elke poging om cultuur bij de mensen te krijgen is en blijft lovenswaardig en elke al doende leert men! Deep Bridge heeft alvast al goed rondgekeken want het resultaat is visueel de moeite waard. Niet alleen videotechnisch is het geheel goed gemaakt en gemonteerd, ook decor, belichting en sneeuwmachines geven deze show een stemmig gevoel. De line-up is misschien wat voorspelbaar, maar wie kan er een producent in deze tijden iets kwalijk nemen omdat hij de mensen die in zijn shows zouden staan een plaatsje geeft? Bovenal: iedereen kan zingen!

Het resultaat is visueel de moeite waard

De nummerkeuze, daar valt ook niet veel op af te dingen. Op twee-drie nummers na oer-kerstnummers, soms heel geslaagd gearrangeerd, soms wat minder, nooit fout. De interventies van de Kretsman kunnen soms nog wat finetunen gebruiken. Hilarisch tijdens de clipjes, langdradig tijdens enkele solo-momentjes. Misschien zijn meer en kortere momenten aangewezen, want het materiaal werkt wel. Al lijkt het “Laplandisch” accent van de man in rood/wit wel verdacht veel van wat je onder de Boerentoren kan horen.

Het grootste minpunt van deze show, is het volledig ontbreken van het live gevoel. Dat is waarschijnlijk geen betrachting geweest bij deze productie, maar als je het publiek dat normaal gezien naar de zaal komt wil meekrijgen, moet het gewoon zo live mogelijk zijn. Op de verschillende streamingdiensten vind je voor de helft van de prijs voor een maand tientallen shows die kwalitatief hetzelfde brengen. Voor productiehuizen die de moed hebben om in zulke shows te investeren, zal het uitermate belangrijk zijn om hun publiek daar terug te vinden en om nieuw publiek te genereren. Daarvoor moeten ze prijscompetitief zijn, topkwaliteit en liefst nog nieuwe content bieden. Met corona-protocollen, niet eenvoudig allemaal.

Elke poging om cultuur bij de mensen te krijgen is en blijft lovenswaardig

In het kort, hoed af Deep Bridge, jullie Christmas Show is een hele goede poging om een liveshow op streaming te zetten. Laten we echter hopen dat we snel terug live kunnen kijken, want die meerwaarde op een videostream krijgen, zal een extra heksentoer meebrengen, nagenoeg onmogelijk en onbetaalbaar bij de huidige corona-protocollen.

The Christmas Show is nog tot en met 7 januari te bekijken via www.deepbridge.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Steven Hendrix