The Band

The Band, een musical met de muziek van Thake That, is voor een gelimiteerde periode in Londen te zien. Deze musicalversie is een tourversie die na West-end andere steden in the UK aandoet. Wanneer Tim Firth (Calender Girls, This is my family, Our House, Kinky Boots) op de affiche vermeld staat, zou het wel eens de moeite kunnen zijn.

They let it shine… in different ways

In deze musicalversie met muziek van Take That staat de muziek centraal en is er een (mooi) verhaal omheen geschreven. De muziek helpt niet echt het verhaal, maar ondersteunt de emoties die de revue passeren. Dit concept is helemaal anders dan de eerdere Take That musical die in London speelde: Never Forget. The Band vertelt het verhaal van schoolvriendinnen die enorme fan zijn van ‘Take That, in dit verhaal ‘The Band’. Hun leven staat in teken van the band en samen gaan ze naar een concert en beleven ze de avond van hun leven. Voor één van de meiden letterlijk, want een van de meisjes komt te overlijden in een ongeval. Wat volgt is een moeilijk rouwproces: de meisjes laten hun emoties niet toe. Gevolg: ze gaan in ruzie uit elkaar. Jaren later, als een van de dames tickets wint voor een reünie concert van ‘The Band’, lukt het om voor eerst in zoveel jaren terug samen te komen. Door de jaren heen hebben de dames elk hun eigen transformatie doorgemaakt, wat leidt tot hilarische taferelen. Ze beleven een fantastische periode in Tsjechië en uiteindelijk lukt het hen om te praten over wat gebeurde en de emoties hieromtrent toe te laten. Wat hen vroeger bond, bindt hun nu opnieuw.  De muziek van ‘The Band’ zal voor altijd deel uitmaken van hun leven.

Het concept is perfect uitgewerkt waardoor elke toeschouwer krijgt wat het wil zien. De liefhebber van Take That krijgt de muziek voorgeschoteld, op een goede manier gezongen. De jongere theaterbezoekers kunnen genieten van het acteer- en zingplezier van de jongeren. De echte musicalbezoeker komt aan zijn trekken door deze originele manier van storytelling. Daarnaast kunnen ze ook genieten van het mooie verhaal én tekst van Tim Firth.

Het concept is perfect uitgewerkt waardoor elke toeschouwer krijgt wat het wil zien

Onze beoordeling is overwegend positief. De karakters van de jongeren zijn goed uitgewerkt en worden vol overgave gespeeld. Even vraag je je af of deze kinderen wel degelijk 16 jaar zijn… Wat een energie! Hun oudere versies spelen en zingen de pannen van het dak.  De jongens van ‘The Band’ zijn gekozen doormiddel van een TV-show. Ze zingen mooi, maar zijn toch vooral een band die nog moet leren acteren. Echter, door hun manier van aanwezigheid in het stuk, mogen ze vooral band zijn en moeten ze niet echt acteren. Toch staat de muziek soms té luid waardoor het intieme of serieuzere luik van het verhaal even verdwenen lijkt. Door de geniale en prachtige manier van tekst/dialogen van Tim Firth, is dit minpuntje op slag verdwenen. De acteerprestaties zijn ronduit geweldig waardoor je de zaal met een warm gevoel verlaat. Het decor bestaat uit projectieschermen en wordt goed gebruikt. Vooral tijdens de pauze is er sprake van een wauw-moment. Petje af voor de decorontwerper.

De show is nog te zien tot en met 12/1/19 in Londen (Theatre Royal Haymarket). En is daarna nog in verschillende theaters te zien. Wie deze energie show nog wenst te zien, kan tickets boeken via: www.thebandmusical.com.

Door Jonas Jacques

Foto’s: Matt Crockett