Frank Hoelen

Met Scrooge de Musical wil Music Hall een waardige opvolger op de planken zetten van Oliver die enkele jaren geleden speelde en Mozart!- de musical van vorig seizoen. De musical ging 9 december in première en Musical Vibes stelde een paar vragen aan Frank Hoelen, die de geest Fezziwig speelt.

Theater is echt

Had jij de muziek op voorhand al gehoord van Scrooge?

Straffer nog, ik heb ze niet alleen gehoord, ik heb alle muziek gezongen! Dirk Brossé heeft mij vier maanden geleden gevraagd om de muziek in te studeren, zodat de regisseur de muziek zou kunnen horen. Zo heb ik twee maand lang alle mannenstemmen van het ensemble ingestudeerd. Dus als er iemand de muziek kent, durf ik wel zeggen dat ik het ben! Ik vind het prachtige muziek.

Is de musical Scrooge voor alle leeftijden?

Ja, het is echt een familievoorstelling. Het is een schitterend verhaal, je hoort het al in de muziek. Er is geen mooier familiefeest dan een kerstfeest. Dus ja, ik ben ervan overtuigd, ook met het kinderkoor erbij. De sfeer van vroeger in Engeland: dat is geweldig. Een gezellig verhaal met spoken en geesten en iemand die heel slecht is, die op het einde van het verhaal ineens wakker wordt en denkt: “Wauw, ik ben veranderd!”

Ik ben ervan overtuigd dat het licht, het decor en de draaischijf de fantasie van de mensen in beweging gaat brengen

Dus de musical geeft dezelfde sfeer als de kerstsfeer?

Ja, ik voel de sneeuw als ik denk aan de productie, zoals je in zo’n glazen bol ziet (lacht). Hetzelfde met de muziek: die brengt ons en het publiek in een bepaalde sfeer. Ik ben ervan overtuigd dat het licht, het decor en de draaischijf de fantasie van de mensen in beweging gaat brengen. Ik zeg het, ik zie sneeuwvlokjes (lacht).

Wat vind je van de andere castleden?

Ik vind het vooral ongelooflijk dat ik met Warre Borgmans mag werken. Hij is een fenomenaal mens en acteur. Voor de rest is het voor mij elke keer weer ontdekken. Nieuwe mensen leren kennen vind ik altijd weer fantastisch. Ik ben gek van mensen. Ik heb ook een zotte rol. Ik ben de tweede geest en ik ben diegene die altijd graag kerstfeest viert: degene die graag de kerstversiering hangt, de tafel graag mooi dekt en de kerstboom wil zetten, het bezoek wil ontvangen, wil dansen en zich wil amuseren.

Ga voor één keer weg van de televisie en ga in de richting van het theater

Nog een laatste vraag: waarom moet iedereen komen kijken?

Ik vind theater zo fantastisch! Ga voor één keer weg van de televisie en ga in de richting van het theater. Ga daar zitten en snuif de sfeer op. Zeker nu het koud is buiten. Ga met z’n allen iets drinken op café en ga nadien naar de voorstelling! Dan heb je samen iets meegemaakt, écht meegemaakt. Dan zit je niet apart in een zetel tv te kijken, je maakt samen iets mee. Je kan theater niet vervangen door tv, theater is echt. Je bent echt aanwezig. En nogmaals: het is een prachtige familievoorstelling met mooie muziek en een leuk verhaal dat iedereen eigenlijk kent. Een verhaal met een boodschap en toffe acteurs. Scrooge de Musical: volg de ster en kom het zien (lacht)!

Scrooge de Musical speelt nog tot en met 6 januari in de Stadsschouwburg in Antwerpen en Capitole in Gent. Meer info en tickets vind je op www.musichall.be.

Door Amber Degeest

Foto’s: Wendy de Noier