Next to Normal

Musicals zijn in het Franstalige gebied nog meer een nichemarkt dan bij ons. Je hebt natuurlijk de heren Boulbil en Schönberg die kaskrakers maken, maar die kassa’s kraken meer voor de Engelstalige versies dan de Franse. We spreken we hier dan ook nog over Parijs, of soms eens Montreal. In Brussel daarentegen, daar druppelt het nog maar sedert het Festival Bruxellons met enkele Franstalige wereldpremières uitpakte. Dus als een jong productiehuis als TobiArts zijn tanden wil zetten in een meesterwerk als Next To Normal, dan vraag je je toch even af wat dat gaat geven. Deze musical wordt echter eer aangedaan en met veel respect op de planken gezet!

Tranen wegpinken

Next To Normal vertelt het verhaal van een doodgewone familie. Vader, moeder, dochter en zoon Goodman lijken een op het eerste zicht een doodnormaal gezin. Al snel blijken er toch vreemde problemen rond te dwalen. Naargelang de voorstelling vordert, blijkt dat iedereen wel zijn specifieke moeilijkheden heeft. Hoe geraken ze erdoor?

De chemie tussen deze zes acteurs is reeds zeer sterk en maakt dat ze je bijna altijd overtuigen

De kracht van deze productie ligt bij de mensen die er deel van uitmaken. Zes sterke acteurs, even veel goede muzikanten en een team dat dit alles omkadert met even veel passie als professionalisme. Dit resulteert in goede zang en speltechnieken waardoor de emoties krachtig overgebracht worden, in het publiek worden er menig traantjes weggepinkt.

Virginie Perrier en Hervé Lewandowski zetten als Diana en Dan een heel geloofwaardig, dysfunctioneel koppel neer. Liefde is duidelijk aanwezig, maar wordt op totaal andere manieren geuit. Oonagh Jacobs als Nathalie en Anthony Scott als Henri zijn vertederend als koppeltje. Het lengteverschil tussen beide acteurs wekt vanzelf een glimlach op, maar alles klopt tussen hen. Henri die vecht voor het meisje waar hij al lang een crush op heeft, Nathalie die met heel veel moeite toch het deurtje naar haar hart durft op een kiertje te zetten. Ook naar haar ouders toe is Nathalie overtuigend. Nog een minieme compliciteit met haar vader en zonder veel overschot van krediet voor haar moeder.

Het decor heeft een goede insteek, maar verspilt langs de ene kant ruimte die beter zou kunnen gebruikt worden

Dokters Fine & Madden worden interessant geportretteerd door Matthieu Meunier. Daar waar dokter Fine meer een product is van de medicijnencocktail in Diana’s brein, staat dokter Madden in de echte wereld. Tenslotte mag Jervin Weckx zich uitleven als Gabe. Hij is omnipresent en zoekt contact met iedereen. Prachtig hoe Gabe neergezet wordt als een probleem voor iedereen, niet enkel voor Diana, wat zeer mooi symbool staat voor de impact die de jongen op het hele gezin heeft. De chemie tussen deze zes acteurs is reeds zeer sterk en maakt dat ze je bijna altijd overtuigen. Er zijn nog enkele scènes die minder echt overkomen door het gebrek aan contact en de iets te statische houding. Gelukkig gebeurt dit niet te veel, maar dit wegwerken zou de kracht van de voorstelling nog vergroten.

Het lichtplan is minutieus uitgewerkt en zorgt voor intimiteit waar nodig en ruimte wanneer het mag. Nu en dan vergeet er iemand in het licht te gaan staan. De kostuums zijn wel doordacht en zorgen voor enkele leuke hints. Het decor heeft een goede insteek, maar verspilt langs de ene kant ruimte die beter zou kunnen gebruikt worden. Zeer spijtig dat de badkamer op een klein hoekje moet staan waardoor ze losstaat van het huis. Voor de mensen op de voorste rijen zou het ook leuker zijn om het decor wat meer naar achter te schuiven zodat de scènes op het verdiep beter en aangenamer worden om te volgen.

Zes sterke acteurs, even veel goede muzikanten en een team dat dit alles omkadert met even veel passie als professionalisme

TobiArts brengt alvast een geslaagde Next To Normal. De emoties die je kan verwachten, worden ook krachtig overgebracht. De muzikanten en acteurs werken hier op een zeer hoog niveau en zorgen voor een knappe versie. De werkpunten halen je niet echt uit de flow van de voorstelling, maar zouden het geheel nog een trapje hoger kunnen brengen. Een aanrader alvast om in tijdens de Kerstvakantie te gaan bekijken!

Deze Franstalige Next To Normal speelt nog tot en met 6 januari 2019 in Bozar te Brussel. Elke voorstelling is zowel in het Nederlands als het Engels boventiteld. Meer informatie & tickets op www.nexttonormal.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Bruno Mullenaerts