The Addams Family

In Harelbeke kan je deze kerstvakantie gaan genieten van The Addams Family. Lokale musicalgroep Arte Del Sueño speelt deze komische musical meer dan 20 keer in een stemmig ingericht cc Het Spoor. Het trouwe publiek dat deze vereniging al jarenlang opgebouwd heeft, komt massaal en gelijk hebben ze. Met heel veel lokaal talent op en naast het podium, tonen ze hier dat ze meer doen dan over hun kunst dromen!

Met een brede glimlach naar huis

The Addams Family neemt je mee naar een kleine episode in het leven van deze geheimzinnige familie. Bij de jaarlijkse herdenking voor alle familieleden, dode en levende, blijkt dat er iets mis is met dochter Wednesday. Ze is smoorverliefd op Lukas, een gewone jongen. De dode familieleden worden door Fester verboden om terug hun graven in te kruipen totdat de liefde zegeviert. Blijkt dat niet alleen de liefde tussen Wednesday en Lukas moet winnen, ook hun beider ouders hebben hun problemen, om over de onmogelijke liefde van Fester zelf nog te zwijgen…

Er is geen dood moment te bespeuren, je komt hier snel in de Addams-sfeer en speelt die niet meer kwijt

Wanneer het doek opengaat, zie je een scène die slim is aangekleed. Het decor zorgt voor veel mogelijkheden d.m.v. vier draaiende plateaus met telkens een dubbele deur erop. Een grote verdieping op de achter scène zorgt voor een ruimte voor het orkest onderaan en een verdieping om op te spelen. Enkele rekwisieten en een slim lichtplan zorgen voor de rest van de aankleding van de ruimte. Voor de acteurs zorgen de kostuums hier mooi voor, van de kleinste voorouder tot de Addamsen zelf is iedereen knap aangekleed.

Arte Del Sueño wil aan lokaal talent kansen en opgroeimogelijkheden bieden. Een van de manier waarop ze dit invullen, is door met een (drie)dubbele cast te spelen. Niet de gemakkelijkste optie, je hebt dan meer kostuums nodig, meer mensen om in te werken en de geluidstechniek heeft veel meer variabelen op scène. Maar deze vereniging heeft hier duidelijk al veel ervaring mee en doet dit goed werken. De cast op scène speelt overtuigend en zet het verhaal goed neer. Iedereen blijft constant in zijn personage, ook alle voorouders, die stuk voor stuk hun eigen persoonlijkheid  hebben en tonen. Naast de sterke acteerprestaties, valt de strakke regie op. Er is geen dood moment te bespeuren, je komt hier snel in de Addams-sfeer en speelt die niet meer kwijt. Een compliment ook aan het orkest hiervoor, zij doen een vlekkeloos werk om het tempo mee aan te houden en bij een missertje op scène, spelen ze er probleemloos rond.

De zwarte (en andere) humor wordt door dit team moeiteloos aan het publiek overgebracht

De werkpunten die ze hier in Harelbeke hebben liggen voornamelijk aan de vocale kant van de zaken. Er is hier geen man overboord, maar de gemiddelde kwaliteit ligt hier lager dan het spelniveau. Er is gekozen om Fester door een vrouw te laten spelen, wat een interessante en gedurfde keuze is. Het idee om er een non-binair personage van te maken is zeker niet verkeerd, maar moet in het script nog wat consequenter doorgetrokken worden. Het zou ook leuk zijn om dit vocaal nog wat verder door te trekken.

The Addams Family van Arte Del Sueño brengt je al in stemming vanaf je de aangeklede foyer betreedt. Eenmaal in de zaal stap je op een goedlopende trein die je vlot tot aan de bestemming brengt. De zwarte (en andere) humor wordt door dit team moeiteloos aan het publiek overgebracht, je gaat hier naar huis met een brede glimlach op je lippen terwijl je de laatste oorwurm uit de show blijft neuriën.

Nog tot en met 15 januari kan je in cc Het Spoor te Harelbeke terecht voor The Addams Family. Meer info & (schaarse) tickets op www.artedelsueno.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort