Sweeney Todd

Applaus en blikken van ongeloof kreeg ‘Pateeke’ Glenn Desmedt toen hij meer dan een jaar geleden verkondigde Sweeney Todd naar Vlaanderen te halen. Een professionele productie van een Sondheim-musical in Antwerpen? Gekkenwerk toch!? Sinds gisteren is het resultaat van dat gekkenwerk te bewonderen in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Slechts acht voorstellingen. De gekken zijn er ook in te zien, maar meer nog de talenten van ons klein musicallandschap. Je zou wel gek zijn om het te missen!

Knallende binnenkomer

Stephen Sondheim haalde zijn inspiratie voor deze musical in de verhalen die al bijna 200 jaar rondwaren in Engeland. Sweeney Todd, een ex-barbier, werd door een rechter verbannen naar de Australische gevangeniskolonie. Rechter Turpin had een oogje op Sweeney’s vrouw. Wanneer de barbier na een ontsnapping weet terug te keren naar London, vindt hij noch vrouw, noch kind terug. Mrs. Lovett, zijn onderbuurvrouw, weet te vertellen dat zijn vrouw Lucy dood is en zijn dochter Johanna geadopteerd is door de rechter. Sweeney zweert wraak en ruimt iedereen die op z’n pad terechtkomt uit de weg door hen de keel over te snijden. Mrs. Lovett ruimt de lijken op door er videekes van te maken. Karma loert echter om de hoek.

Alleen al de cast staat garant voor een berg kwaliteit

Met beperkte middelen kwaliteitsvolle producties maken, dat is wat vzw Pateeke wil doen. Dit is alvast goed gelukt met deze eerste musical. Alleen al de cast staat garant voor een berg kwaliteit. Hans Peter Janssens heeft iets met donkere karakters en zet een prachtige Sweeney neer, heen en weer geslingerd tussen de liefde voor Lucy en Johanna en de waanzin door het verlies. De duetten met Mrs. Lovett, met verve neergezet door An Lauwereins en met Rechter Turpin, lekker stijf en getormenteerd geportretteerd door Wim van den Driessche, zijn memorabel. Maar enkel de duetten roemen zou niet eerlijk zijn voor de even mooi gebrachte solo’s en alle ensemblestukken. De sound is even vol en krachtig als het talent van de cast! Met nog een extra pluim voor Charlotte Campion die Johanna vlekkeloos neerzet.

Qua spel wordt er niet ondergedaan op de zang. Steven Roox is mooi ingetogen, maar toch vol passie voor Johanna, Bart Aerts is geweldig als de naïeve Toby en Deborah de Ridder weet elke keer indruk te maken als de bedelares. Steve De Schepper is een zeer goede gluiperige bode Bamford en Glenn Desmedt zet een zwierige Adolfo Pirelli neer. Het ensemble doet kwalitatief niet onder voor al deze mensen. Het is wel spijtig dat ze constant met de decorstukken moeten sleuren, wat soms een negatief effect op hun zang heeft.

Vlekkeloos qua spel, zang en muziek, de vorm kan nog wat werk gebruiken

Het decor is dan ook een van de werkpunten. Het is mooi en brengt je naar het London van 1850, maar het is veel te aanwezig. Er is te veel decor voor te weinig scène, waardoor er overdadig mee rondgetrokken moet worden. Ook zijn sommige opstellingen heel onlogisch waardoor er soms onnodig veel verbeelding wordt gevraagd van het publiek. Het lichtplan is evenmin een uitblinker. Er zijn veel momenten waar de acteur in actie in het donker staat en de gekozen kleuren zijn zeer onnatuurlijk. De oranje details achter de ramen zijn wel zeer mooi en goed gekozen.

De vorige versie van Sweeney Todd in België is in de Muntschouwburg gespeeld. Daar was er een orkest van 40 muzikanten. Hier zijn er drie! En deze drie spelen het klaar om naast die 40 te staan. De arrangementen van muzikaal leider Pol Vanfleteren werken ongelooflijk mooi, op enkele Jan Hammer-klanken na. Zo’n mooie Sondheim-score neerzetten met z’n drietjes is verbluffend! Ook een pluim voor de geluidstechniek, de mix is nagenoeg perfect met indrukwekkende muziek en verstaanbare stemmen.

Deze eerste van vzw Pateeke is alvast een knallende binnenkomer

De troepen van regisseur Roel Lauwers zetten een zeer sterke Sweeney Todd neer. Vlekkeloos qua spel, zang en muziek, de vorm kan nog wat werk gebruiken. Maar het verhaal pakt je meteen mee en laat je niet los tot Karma haar intrede gedaan heeft. Deze eerste van vzw Pateeke is alvast een knallende binnenkomer.

Sweeney Todd speelt nog tot en met 19 mei in het Fakkeltheater te Antwerpen. Meer informatie & tickets vind je op www.sweeneytodd.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier