Giovanni Kemper

Iedereen kent hem als Wilko uit de Nachtwacht. Of misschien weet je nog dat hij het best goed deed in Steracteur, Sterartiest? Of zat je in 2013 elke keer voor de televisie met So You Think You Can Dance? Giovanni Kemper is van vele markten thuis. Dansen, zingen en acteren. Dan lijkt een musical een meer dan logische stap in je carrière. Musical Vibes sprak met de Aladdin uit de gelijknamige musical van Uitgezonderd Theater.

Aladdin ZIJN

Je bent danser van opleiding, je kan spelen (Nachtwacht), je kan zingen (Steracteur, Sterartiest), wat betekent deze Aladdin voor jou?

Dit is voor mij een hele bijzondere en speciale kans om me ook op dit gebied te kunnen laten zien. Ik heb inderdaad het geluk gehad dat ik bij Nachtwacht terecht kwam, daar kon groeien en laten zien dat ik kan acteren. Ik vind acteren top en wil dat meer doen. Maar zo’n musical is toch anders. Op het podium staan met de KetnetBand of met de coverband RFF is compleet iets anders dan dit. Daar gaat het echt om mensen te entertainen en mee te krijgen, maar bij een musical moet je ze echt omverblazen! Die uitdaging wil ik zeker aangaan.

Wat is jouw eigen Aladdin-gehalte?

Ik denk dat we niet heel veel van elkaar verschillen. Hij heeft een hele zachte kant, het is een hele lieve jongen, maar ook wel een hele nieuwsgierige gast die toch wat uitdagingen zoekt. Wanneer hij zich vast pint op iets, zoals in dit geval Jasmine, dan gaat hij ervoor. Dat is exact wat ik nu ook heb. Ik mag er straks staan, dus ik ga er ook volledig voor! Het is een compleet nieuwe uitdaging, een compleet nieuwe kans en dat zie ik heel erg zitten!

Zijn er drempels waartegen je aankijkt?

Ja! De grootste drempel is het ‘zijn’, denk ik. Niet per se de dans, de zang of het acteren. Niet dat ik me daar zelf in overschat, maar gewoon de rol zien waar te maken vind ik heel spannend. Ik ben redelijk perfectionistisch en wil dat alles vanaf het begin juist is, maar de weg daar naartoe is heel spannend. Er op de première staan als een geloofwaardige Aladdin, daar kijk ik enorm naar uit. Maar het is ook een gigantische berg om te beklimmen. Daar gaan we met het hele team, waar ik daarbij een enorm vertrouwen in heb, heel hard aan werken.

Er op de première staan als een geloofwaardige Aladdin, daar kijk ik enorm naar uit

Je hebt een geweldige cast naast jou staan, heb je veel invloed gehad in die invulling?

Absoluut geweldig! Ik heb vooral Jasmine mee mogen kiezen. James (Cooke) heeft bij ons allereerste gesprek, toen hij me polste of ik het zou willen spelen, gezegd dat we samen op zoek zouden gaan naar Jasmine. Daar heeft hij zich aan gehouden. We hebben veel gebeld, heel veel contact gehad, heel veel namen uitgewisseld en ik ben blij dat ik daar onderdeel van geweest ben. Omdat het heel belangrijk is dat je met iemand op het podium staat waarmee je al een bepaalde klik hebt, waarmee je het geloofwaardig kan maken. Ik ken Ianthe al van bij Steracteur, Sterartiest en wij hadden daar echt al wel een hele goeie klik. Het is niet dat we BFF’s zijn geworden, maar je merkt snel bij sommige mensen dat het vlotjes gaat om te praten. Daarom was zij voor mij de ideale Jasmine. Ik heb niemand waarmee ik niet zou willen samenwerken, maar die klik is voor mij enorm belangrijk. Er zijn in de zoektocht namen gevallen, waar ik de persoon helemaal niet kende. Dan is er sowieso al een hogere drempel. Dan moet je elkaar leren kennen tijdens de repetities, dat vraagt dan weer meer tijd. Met Ianthe had ik gelijk het gevoel “We doen dit!”

Heb je al gespeeld met iemand anders uit de cast?

Nee! Ik dacht even met Kobe, maar ook met hem heb ik nog niet samen gespeeld. We hebben samen wel Nachtwacht avondwandelingen gedaan, maar voor de rest geen grote producties. Ook dat zal een hele toffe uitdaging zijn. Nee, wacht! Ik heb al samen met Marc Lauwrys in The Lion King gespeeld in Nederland. Dat was in 2004! We stonden toen zelfs samen in de première, daar zijn we nog maar net achter gekomen. Daar bestaan zelfs nog foto’s van, zalig gewoon!

Mijn eerste musical speelde ik toen ik vijf was! Tot een jaar of 12 ben ik regelmatig blijven spelen en nu mag ik weer!

Wat doe je nu het liefste van de triple thread?

Dat vind ik een hele moeilijke vraag eigenlijk. Het dansen is eigenlijk een beetje verwaterd, omdat ik die passie een beetje verloren was. Ik wilde eigenlijk meer met zang doen. Dan kwam daar ineens acteren bij met Nachtwacht en ondertussen zijn we vier seizoenen en een film verder en ik ben daar ook heel blij mee. Ik wil dat ook zeker blijven doen, maar het is een zeer moeilijk gegeven. Er is zoveel typecasting, als ik blond was geweest, had ik bijvoorbeeld hier nu niet gestaan. Vooral het zingen vind ik heel leuk. Dat is ook de reden waarom ik nu mijn eigen muziek wil gaan uitbrengen. Wanneer ik op het podium sta voel ik me echt thuis. Eigenlijk is dat al van kleins af aan. Mijn eerste musical speelde ik toen ik vijf was! Tot een jaar of 12 ben ik regelmatig blijven spelen en nu mag ik weer! En in musical heb je natuurlijk de combinatie zang en dans. Die is voor mij wel heel belangrijk.

In het najaar komt er een theatertour met Nachtwacht, is Aladdin daar een goede voorbereiding voor?

Ja, ook nog! Het is gewoon helemaal iets anders. Aladdin en Wilko liggen zo ver uit elkaar dat het eigenlijk niet te vergelijken is. Ik denk dat beide shows een even grote en leuke uitdaging gaan zijn, juist omdat het verhaal heel anders is en omdat de personages ver uit elkaar liggen. Het gaan twee gigantisch leuke en compleet verschillende projecten zijn! Allebei om heel hard naar uit te kijken.

Aladdin speelt op 11 en 12 mei try-outs te Izegem en is dan van 18 mei tot en met 9 juni te zien in Antwerpen, Gent en Hasselt. Meer informatie & tickets vind je op www.uitgezonderd.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort