Stefan Rokebrand

The Sound of Music is in se natuurlijk een love story. Naast de zoektocht van Maria, is die van Georg – Kapitein – Von Trapp minstens even belangrijk, ook al gebeurt ze naast het kleine scherm. Stage Entertainment selecteerde voor deze cruciale rol niemand minder dan Stefan Rokebrand. Hij heeft dan wel geen tientallen musicalrollen op zijn conto staan, maar ze kunnen wel tellen: Erik Hazelhoff in Soldaat van Oranje en Herman Brood in Chez Brood. Tweemaal was het ook een prestatie om U tegen te zeggen. Musical Vibes sprak veilig over de telefoon met hem.

Ik heb ongelooflijk veel zin om dit te spelen!

Je bent een verrassende keuze voor de rol van Kapitein Von Trapp, maar wel een leuke verrassing!

Dat vond ik ook! (lacht). Maar het geldt wel een beetje voor de hele cast vind ik, er zit een fijne sprankel in de hele groep. De hele groep is echt leuk gekozen, een beetje weg van de platgetreden paden.

Hoe ben jij erbij terechtgekomen?

Nou, ik ben gebeld of ik auditie wou komen doen, zo simpel was het. Ik wist natuurlijk niet hoe snel ik “ja” moest zeggen, want ik hou van dit soort klassiekers: een klassieker met een reden en met een goed verhaal, dat is een werkelijk een goed stuk. Ik heb de film ter voorbereiding natuurlijk nog eens herzien en dan zie je weer hoe goed het allemaal in elkaar steekt. Er is gewoonweg heel veel om te spelen en daar hou ik enorm van, mede door mijn toneelachtergrond. Voor Von Trapp is een hele mooie boog om te spelen. Iedereen weet natuurlijk dat ze op het einde samen gaan komen, maar het is een hele taak om dat zo lang mogelijk spannend te houden en het publiek te laten denken “O jee, als het maar goedkomt tussen die twee!”.

Je kijkt duidelijk vol enthousiasme en met een frisse kijk uit naar deze voorstelling, maar hoe hard knaagt de corona-onzekerheid aan jullie vooruitzichten?

Daar ben ik eerlijk gezegd zo min mogelijk mee bezig. Ik heb er behoorlijk vertrouwen in dat we in juni en juli echt weer wat meer gaan kunnen en ik denk dat het me in de voorbereiding niets oplevert als ik met een voorbehoud ga werken. Dus alle remmen gaan los en we gaan, uiteraard binnen de opgelegde richtlijnen, volle kracht vooruit, dat geeft me veel energie. Ik heb er ook ongelooflijk veel zin in om dit te gaan spelen, Jezus! Ik ga er bij voorbaat dus niet van uit dat het alsnog niet zou kunnen doorgaan, we horen het wel als het toch niet kan.

De hele groep is echt leuk gekozen, een beetje weg van de platgetreden paden

Wat heb jij het afgelopen jaar gedaan om je bezig te houden?

Ik heb her en der wat draaidagen gehad voor de televisie, dat bleef gelukkig wel doorgaan. Eindelijk heb ik een eigen website gebouwd: www.stefanrokebrand.nl. Het leek me een goed moment om daar wat tijd in te steken nu. Ook heb ik mijn vrouw de gelegenheid gegeven om veel tijd in haar carrière te stoppen. Ik ben dus best veel tijd thuis geweest met mijn dochter, dat was ook heel fijn. Ik zou liegen als ik zeg dat ik alleen maar heb zitten genieten, want af en toe werd ik er ook gek van, maar het was toch heel bijzonder om veel quality-time met mijn dochter te hebben en haar thuis les te geven.

Jullie gaan vrij lang rondtoeren, hoe kijk je daar naar uit?

Ik heb al wel eens eerder lang gespeeld, in Soldaat van Oranje voor ongeveer een jaar, maar ik denk dat dat alles bij elkaar minder voorstellingen waren. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan! Ik ben wel blij om op tournee te gaan. Iedere nieuwe zaal brengt toch weer iets nieuws mee. We hebben ook de kinderen die regelmatig veranderen, dus als het goed is gaat dat telkens ook weer wat anders geven. Het is natuurlijk ons vak om het vers te houden. Ook na 70 voorstellingen moet je maar uit je fantasie putten om er weer iets nieuws van te maken. Ik zie het als een uitdaging, maar ik zie er ook het plezier van! Elkaar telkens weer verrassen, al zit het maar in de details, want je hebt natuurlijk niet de ruimte om ineens een ander lied te gaan zingen om de collega’s te verrassen. Dat zal toch telkens ‘Edelweiss’ worden. Maar hoe je inzet of iets uitspeelt kan toch telkens een beetje anders en dat moet je blijven zoeken om het fris te houden de hele toer lang.

Het is natuurlijk ons vak om het vers te houden. Ook na 70 voorstellingen moet je maar uit je fantasie putten om er weer iets nieuws van te maken

Je noemt nu net een van de muzikale hoogtepunten van de musical, ‘Edelweiss’, het is een kort maar krachtig moment dat iedereen kent en naar uitkijkt. Wat verwacht je daarvan.

Wel, daar komt waar we het net over hadden goed in samen. Zoals je zegt, het is een klein en kort nummer, je moet dat dus op een of andere manier vers zien te houden. Je moet je niet vergissen in dat stukje, het is een enorm fijn speelmoment. Er is dan net van alles aan de hand, er zitten Nazi’s op de eerste rijen van het festival waar ze moeten optreden en ze staan op het punt van te vluchten. Er is zoveel om te spelen daar, zodat het lied zingen op zich niet het meest kritische wordt. Iedereen kent het, het moet goed zijn, maar het spelen moet juist zijn. Dat zal iedere avond wel weer net iets anders uitpakken ook. Ik ben benieuwd wat het moment me telkens zal geven.

Voel je een invloed van Op zoek naar Maria op de musical?

Dat kan ik nog niet zo goed beoordelen. Ik weet dat het programma goed bekeken is, maar het precieze effect op deze musical, dat is nog heel moeilijk te oordelen. Vandaag is überhaupt pas naar buiten gekomen dat ik erin meespeel en ik heb nog niet direct iets gemerkt. Dus heel moeilijk om er vandaag een antwoord op te geven. Het zal moeten gaan blijken wat de invloed was. Tegenover mij is er nog niemand over begonnen, maar niemand wist dat ik meespeelde en veel mensen zie ik in deze periode natuurlijk sowieso niet!

The Sound of Music speelt vanaf 30 juni 2021 tot en met 13 februari 2022 en toert door Nederland. Meer informatie en tickets vind je op www.stage-entertainment.nl.

Door Patrick Defort

Foto: Roy Beusker