Slisse & Cesar

Na ruim veertig jaar haalt producent Uitgezonderd. het iconische theaterstuk Slisse & Cesar terug naar het theater. Maar met als doelstelling een 2.0 versie te brengen, blijkt de boventoon toch in de eerste plaats nostalgie te zijn.  

Feest der herkenning

Sander Slisse heeft als verzekeringsagent een zeer goede status en bevindt zich daarmee in de iets betere klasse. Zijn beste maat Cesar is van simpelere komaf, maar de twee zijn onafscheidelijk. Cesar komt dagelijks over de vloer en dat is behoorlijk tegen de zin van de vrouw van Slisse, die graag pronkt met haar weelde en indruk wil maken op de welgestelde Madame Flour; de moeder van haar toekomstige schoonzoon. Het verdict is duidelijk; Cesar moet eruit!

Het is fijn wanneer de huishoudster Valerie (magistraal vertolkt door Leen Dendievel) weer wulps het toneel op dartelt en een frisse wind met zich meebrengt

Na een lesje Antwaarps, zodat de anderstaligen in grote lijnen ook zouden kunnen meevolgen, gaat het doek op en zien we het decor gehuld in witte lakens. Slisse & Cesar worden letterlijk vanonder het stof gehaald. Sven de Ridder en Warre Borgmans hebben de eer in het voetspoor te treden van onder meer Gaston en Leo. Hoewel de Ridder misschien wat te jong oogt, speelt hij dit volledig weg. Met de juiste houding en mimiek doet hij zijn beeldbepalende voorgangers eer aan. Borgmans weet perfect de juiste snaar te raken met zijn simpele, maar vooral vertederende, interpretatie van goedzak Cesar.

Regisseur Stany Crets heeft getracht het stuk vlotter te maken en dat is deels gelukt. Er zit vaart in de voorstelling, maar de één op één scenes tussen Slisse en Cesar voelen soms ietwat lang aan. Dan is het fijn wanneer de huishoudster Valerie (magistraal vertolkt door Leen Dendievel) weer wulps het toneel op dartelt en een frisse wind met zich meebrengt. Het doorbreken van de vierde wand is in dit stuk ook een meerwaarde. Het maakt de bezoeker weer even alert na een wat rustigere passage.

Slisse & Cesar is opgefrist, maar blijft toch vooral een nostalgische voorstelling

Slisse & Cesar is opgefrist, maar blijft toch vooral een nostalgische voorstelling. Voor de generatie die opgegroeid is met de originele tv-serie zal het een feest van herkenning zijn. Voor jongeren een kans om het magische duo te leren kennen, maar wel de tijdsgeest van weleer in het achterhoofd houdend.

Slisse & Cesar is nog tot en met 16 maart te zien in Theater Elckerlyc in Antwerpen. Meer informatie & tickets vind je op www.uitgezonderd.be.

Door Wendy de Noier

Foto’s: Wendy de Noier