Duivelsengel

Voor de tweede productie liet Memoire Perdue zijn oog vallen op Duivelsengel, een stuk geschreven door Dennis Potter in 1976. De tijdsgeest van toen heeft dit nieuwe theatergezelschap heel passend weten te behouden. Door een sterke regie en de juiste acteurs te casten, weet Memoire Perdue het hoge niveau van hun eerste productie Skylight aan te houden.

Actuele thematiek

Duivelsengel vertelt het verhaal van de familie Broex. Vader Tonny is een hardwerkende man met eenvoudige opvattingen over het leven. Moeder Eva is een doodbrave huisvrouw die er alles aan doet om het huishouden goed te runnen en de zorg van dochter Caroline goed te doen. Caroline was twee jaar terug betrokken bij een ongeval met vluchtmisdrijf en kan sindsdien niet meer zelfstandig leven noch enige vorm van communicatie aangaan. Deze loden last weegt zwaar op Tonny en Eva. Tot op een dag Maarten in hun leven komt. Hij beweert een vriend van Caroline te zijn geweest en stelt voor om mee de zorg voor haar te doen. Wat is zijn drijfveer? Wat gebeurde er tijdens de nacht van Caroline’s ongeval?

Ster van de show is de duivel zelve: Aaron Wade. Met een flair waar vele engeltjes en duiveltjes op jaloers zouden zijn, speelt hij in op de gevoelens en de wensen van Tonny en Eva

Geen grootse decors voor de familie Broex. Een sober interieur met typische jaren ’70 zeteltjes. De rolstoel is het enige modern ogende stuk op de scène. Ook de kostuums zijn sober maar heel passend. Als toeschouwer wordt je dadelijk meegezogen in hun kleinburgerlijk bestaan door de slimme opzet van dit decor. Het lichtplan bevat mooie accenten die enkele scènes zeer mooi en krachtig maken. Een aantal speciaal gecomponeerde stukjes muziek houden en versterken de juiste stemming.

Naast een slimme regie staan er ook vier acteurs sterk te acteren. Pascale Wouters die Caroline gestalte geeft, heeft waarschijnlijk de meest ondankbare rol. Een hele voorstelling blijft ze consequent de zwaar gehandicapte Caroline aanhouden met de juiste schakeringen en klemtonen. Bert Van Poucke overtuigt als de rechttoe-rechtaan Tonny. Birte Adriaensen zit zeer mooi in de huid van de zorgzame moeder, al zou er nu en dan net iets meer emotie zichtbaar mogen zijn, zeker bij de harde klappen die ze figuurlijk te incasseren krijgt. Ster van de show is de duivel zelve: Aaron Wade. Met een flair waar vele engeltjes en duiveltjes op jaloers zouden zijn, speelt hij in op de gevoelens en de wensen van Tonny en Eva. Hierbij schuwt hij niet om het publiek deelachtig te maken van zijn ware gedaante wat voor enkele ongemakkelijk luchtige ogenblikken in dit tragisch verhaal zorgt.

Stevig in scène gezet en zeer sterk vertolkt, is dit stuk een tragedie waarvan je moet gaan genieten

Duivelsengel is een prachtig geschreven stuk. Verschillende verhaallijnen doorkruisen elkaar constant zonder ooit verwarrend te worden. De relatie van Tonny en Eva, de opportunistische Maarten, het lot van Caroline. Stevig in scène gezet en zeer sterk vertolkt, is dit stuk een tragedie waarvan je moet gaan genieten. De thematiek is spijtig genoeg nog steeds actueel en brengt achteraf gegarandeerd de tongen los!

Duivelsengel speelt nog tot en met 11 maart in het Klokhuis te Antwerpen. Meer informatie & tickets vind je op www.memoireperdue.be

Door Patrick Defort

Foto’s: Goele Bormans