Festen

Teejater Getipt uit Gent ging vorig weekend in première met het stuk Festen in cc Meulestede. Een gekend huis voor eigenzinnigheid in hun productiekeuze, die Ann Van Kerschaver hebben weten te overtuigen dit stuk te regisseren. Ze hebben gekozen voor de bewerking van Philippe Lepez. Met deze wetenschap is de drang om te gaan kijken té groot om te negeren.

Niet onbewogen

Een familiefeest ter gelegenheid van de jarige pater familias, waarbij de niks vermoedende gasten zich aan enkele onthullingen mogen verwachten. Vader Jacques wordt 65 en het feest valt vrij kort na de begrafenis van zijn dochter Gudrun die zelf uit het leven is gestapt. De speeches volgen elkaar op tot de zoon Christiaan het woord neemt, en zijn vader openlijk beschuldigt van seksueel misbruik van zijn eigen kinderen. De maskers vallen één voor één af… de zo gerespecteerde familie blijkt aaneen te hangen van hypocrisie. 

De cast speelt indrukwekkend en dat is een understatement

Een amateurgezelschap die dergelijk onderwerp durft aan te snijden lijkt gedoemd zichzelf in nesten te werken. Maar dat is buiten deze groep gerekend. Het meesterwerk van de Deense Thomas Vinterberg (film van 1998) is absoluut geen vanzelfsprekende keuze, maar Teejater Getipt brengt het met verve.

In een sober maar functioneel decor maken we kennis met de verschillende personages. Ze komen samen in een hotel waarvan de vader eigenaar is, ter gelegenheid van zijn verjaardag en meteen om te vieren dat hij op rust gaat. Genieten van de centen waar hij zo hard voor gewerkt heeft. Dat het in de familie niet altijd rozengeur is en elk zo zijn eigen zaligheden en zwakke punten heeft wordt al snel duidelijk. Niet iedereen is met zijn volle goesting op dit feest en niet iedereen is even welkom. Maar het moet en zal een geslaagd feest worden want Jacques heeft zelfs een ceremoniemeester ingehuurd om alles naar wens te laten verlopen. Naar wens van Jacques uiteraard, die zich blijkbaar door niets of niemand de les laat spellen. Laat het feest beginnen!

Deze voorstelling laat je niet onbewogen. Rustig napraten is aanbevolen

De cast speelt indrukwekkend en dat is een understatement. Ze dwingen je mee te gaan in het verhaal. Of je vertrouwd bent met het onderwerp of niet, je wordt overmeesterd door woede en frustratie over de manier waarop deze familie omgaat met het gebeurde, vooral omdat het heel secuur en waarheidsgetrouw op de planken is gebracht. Elk personage is door zijn vertolker duidelijk heel lang bestudeerd en uitgediept, en dat in een schitterende regie. Deze voorstelling laat je niet onbewogen. Rustig napraten is aanbevolen.

Festen is nog te bewonderen op 9 en 10 maart om 20u00 in cc Meulestede. Tickets via Ticketwinkel.be.

Door  Jean-Paul De Corte

Foto’s: Jan Vens (Het Nieuwsblad)