Side Show

Iedereen heeft een talent, zo ook de freaks in Side Show in de jaren ’20 in Engeland. Met name een Siamese tweeling die kan zingen en tapdansen. Maar zoals in elk verhaal gaat niet alles van een leien dakje. Musicalvereniging Sempre Sereno brengt het waargebeurde, intrigerende en bijzondere verhaal voor het eerst in Nederland tot leven.

Geweldige eerste Nederlandse première

Een Siamese tweeling in de jaren ’20, Daisy en Violet Hilton, staat samen met andere ‘freaks’ in de Side Show, een voorstelling waar het publiek kan kijken naar God’s vreemde creaties. Het is een hechte groep mensen met ieder een eigen talent. De groep staat onder leiding van ‘Sir’ die de meisjes jarenlang fysiek en verbaal mishandeld heeft. Hij beschouwt de meisjes als zijn eigendom, nadat hun adoptiemoeder Mary Hilton is gestorven. Zij had hen onder haar hoede genomen uit commercieel gewin, omdat de moeder van de meisjes hen niet wilde hebben. Zij zijn verbonden met hun lichamen aan hun heupen en billen. Daisy en Violet hebben talent voor zingen en dansen, welke wordt opgemerkt door de talentenscout Terry Connor en zijn talentvolle sidekick Buddy Foster. Na enig aandringen leert Buddy de meisjes een liedje en een choreografie aan welke zij opvoeren voor hun groep freaks. Het is een succes en de meisjes, met name Daisy, krijgen er plezier in. Daarnaast bloeien er romantische gevoelens op welke, terecht, verwarrend zijn. Als Terry en Buddy de meisjes mee willen nemen naar hun show stuiten ze op weerstand van Sir. Maar de meisjes zijn de onderdrukking zat en gaan akkoord met een rechtszaak tegen hem, om hun totale vrijheid te bieden. Deze verloopt niet gemakkelijk, maar uiteindelijk gaan Daisy en Violet hun volgende avontuur tegemoet met Terry, Buddy en hun aloude vriend, uit de groep freaks van de Side Show, Jake.

Daisy (Pippi-Lotte Maessen) en Violet (Justine Buijserd) zijn meer dan terecht gecast voor de hoofdrol. Wat een ongelooflijke stemmen en kwaliteit in spel

Dit avontuur bevat romantiek, verwarring, omgang met harde mensen, trots, talent en zelfs een kleine ruzie tussen de hechte zusjes. Samen hebben Daisy en Violet succes en pech, maar hun zichtbare én onzichtbare band is een zegen op hun moeilijke leven. Het is een lastig, maar bijzonder leven, wat duidelijk naar voren komt in de voorstelling. De nadruk ligt op verbondenheid, acceptatie van je mindere punten en liefde voor de mensen die je kunt vertrouwen. Daisy (Pippi-Lotte Maessen) en Violet (Justine Buijserd) zijn meer dan terecht gecast voor de hoofdrol. Wat een ongelooflijke stemmen en kwaliteit in spel. De types zijn goed bestudeerd en er is een duidelijke en benodigde band tussen de meisjes aanwezig. Een mooie wisselwerking tussen de twee maakt dit succes af.

Sowieso mag gezegd worden dat de zang, met name de koorzang, wonderbaarlijk goed is. Er is hard gewerkt aan de juiste geluiden. Helaas overstemt het live-orkest de stemmen meer dan eens, wat jammer is. Al spelen zij erg goed. Sommige acteurs vinden het merkbaar spannend om een wat grotere rol te spelen, maar na een aantal scenes neemt dit zichtbaar af. Op de helft van het stuk toont eenieder zich als gepassioneerd amateurspeler en vloeit alles lekker door. Speciale aandacht mag uitgaan naar de gave choreografie, volledig in Broadway-stijl. Indrukwekkend hoe de groep zich soms als één beweegt, hoe alles duidelijk en soms zelfs spannend is, en hoe mooi deze wordt uitgevoerd. Het decor is prachtig, maar eenvoudig, het live-orkest zit zichtbaar op een soort brug boven het podium en er zijn veel mogelijke opkomstpunten, wat een leuke toevoeging is en waar fijn gebruik van wordt gemaakt. Er hangen gekleurde lampjes en het show effect is zichtbaar. Soms gebeurt er zoveel op het podium dat je niet eens weet waar je moet kijken. Maar het fijne is dat waar je ook kijkt, alles en iedereen je blijft meenemen in het verhaal en je met een grote glimlach kan kijken. De kostuums zijn gaaf en juist gekozen, net als de kap en grime (en mooie gekleurde lenzen).

Met zo’n geweldige kwaliteitsvoorstelling ligt de lat van amateurmusical in Nederland weer stuk hoger

Het is geen verassing dat musicalvereniging Sempre Sereno meerdere keren genomineerd is voor een Amateur Musical Award. Met zo’n geweldige kwaliteitsvoorstelling ligt de lat van amateurmusical in Nederland weer stuk hoger. Laten we hopen op een nominatie en het winnen van een Award voor deze uitvoering van Side Show. Een voorstelling met mooi gemaakte freaks, goede typecasting, geweldige zang, spel, choreografie en visuele verwennerij.

Meer informatie over Sempre Sereno vind je op www.sempresereno.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Wessel Donkervoort Fotografie