Sem van der Hijden

Op 3 januari zijn de repetities voor de musical Les Misérables van start gegaan in de Kunstlinie Almere. Na een toespraak van producent Hans Cornelissen mochten wij kort spreken met Sem van der Hijden die Feuilly speelt. 

Altijd relevant

Kan je iets vertellen over wie je speelt?

“Ik speel de rol van Feuilly en ook nog wat andere kleine rollen. Feuilly is één van de studenten die de barricade opgaat. In andere grote scènes zit ik in het ensemble, daarnaast ben ik ook de understudy van Enjolras.”

Wat vind je het leukst aan spelen in zo’n grote productie?

“Voor mij voelt de hele show een beetje als een ensemble-voorstelling, omdat je alles samen doet. De acteurs die bijvoorbeeld Cosette, Marius, Eponine en Enjolras vertolken, zijn in andere scènes ook als ensemble aan het spelen. Dat maakt het gewoon zo leuk. Je bent een deel van de voorstelling en je maakt de show met z’n allen.”

Ik heb heel veel zin om gewoon te beginnen

Het verhaal van Les Misérables is best oud, op welke manier vind jij het verhaal vandaag de dag nog relevant?

“Het verhaal heeft alle thematieken die je in iedere tijd kan plaatsen. De opstand, de liefde, maar ook liefde die niet kan of niet past in de maatschappij. Deze thematieken kan je denk ik in alle tijden plakken. Daardoor denk ik dat het altijd relevant zal blijven.”

Zie je overeenkomsten tussen jou en Feuilly?

“Tuurlijk, hij is jong en een student. Moeilijk om me daar niet in te herkennen. Feuilly houdt daarnaast ook erg van zingen. Toevallig hou ik daar ook onwijs van, haha. Maar ik ga hem nu met de start van de repetities nog veel beter leren kennen en dan hopelijk ook wat stukjes van mezelf in hem verwerken. Ik denk dat elke productie van Les Misérables sowieso een beetje anders is, omdat de groep acteurs de rollen op hun eigen manier leren kennen en spelen. Waardoor de verhouding in de groep en de manier van interactie ook altijd anders is.”

Het verhaal heeft alle thematieken die je in iedere tijd kan plaatsen

Naar welke scène kijk je het meest uit om te mogen spelen?

“Ik kijk uit naar een heleboel scènes. Ik heb heel veel zin om gewoon te beginnen. Als ik echt moet kiezen, dan denk ik dat ik het meest uitkijk naar het nummer ‘Nog één dag’.”

Les Misérables is vanaf februari te zien in verschillende Nederlandse theaters. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.lesmiserables.nl.

Door Bellise von Raesfeld Meijer

Foto: Bellise von Raesfeld Meijer