Sem Gerritsma

Op 3 januari zijn de repetities voor de musical Les Misérables van start gegaan in de Kunstlinie Almere. Na een toespraak van producent Hans Cornelissen mochten wij kort spreken met Sem Gerritsma die de rol van Cosette vertolkt.

Verliefd op de rol

Kan je wat vertellen over wie je speelt?

“Cosette is de dochter van Fantine, omdat Fantine sterft geeft ze haar dochter aan Jean Valjean. Hij voedt haar eigenlijk op alsof ze zijn eigen kind is. Later wordt Cosette verliefd op Marius. Ik denk dat je Cosette een beetje kan zien als het licht en de hoop in de voorstelling. Heel veel personages handelen ook uit liefde voor haar. Voor mij is dat heel mooi, maar ook moeilijk om te mogen spelen. Je leert Cosette eigenlijk kennen als kind, dus ik heb ook jongere versies van mijn rol. Die heb ik vorige week mogen ontmoeten. Ze zijn heel leuk en schattig.”

Stond spelen in Les Misérables op je bucketlist?

“Ja, ik denk dat als ik voor één musical ben opgeleid bij mijn opleiding Muziektheater, dan is het sowieso Les Misérables. Ik vind deze show helemaal fantastisch. De rol van Cosette was ook wel de eerste rol waar ik echt verliefd op werd. Lijkt me ook heel vet om over een aantal jaar Fantine te mogen spelen. Daar ben ik echt nog te jong voor, maar voor nu vind ik Cosette echt geweldig. Het past goed bij mijn stem en dat ik het met Michael Muyderman, die Marius speelt, mag spelen vind ik echt super, want we zijn al heel lang beste vrienden.”

Ik hoop dat je straks een jonge, frisse meid ziet, die de wereld in wil

Het verhaal van Les Misérables is best oud, op welke manier vind jij het verhaal vandaag de dag nog relevant?

“Protesten zijn van alle tijden en daar gaat Les Misérables heel erg om. Het gaat over gelijke rechten en mensen die daarvoor vechten. Kijk bijvoorbeeld naar Oekraïne en al die andere plekken waar nu opstanden zijn. Andere onderwerpen zijn de liefde, de connectie tussen mensen en gekozen ouderschap. Dat zijn universele thema’s. Natuurlijk is het verhaal oud en spelen er taboes die nu niet meer belangrijk zijn, maar de thematiek in ons leven is nog steeds hetzelfde.”

Zie je overeenkomsten tussen jou en Cosette?

“Het ligt er een beetje aan hoe ik haar mag gaan spelen. In de audities kreeg ik best wel veel ruimte om haar te spelen zoals ik dat wilde. Vroeger werd ze een beetje een lieflijk gespeeld, terwijl ikzelf wel wat pittiger ben en zo speelde ik haar ook tijdens de audities. Ik hoop dat dit zo blijft en dat je straks een jonge, frisse meid ziet, die de wereld in wil. Daar herken ik meer mezelf in en ik denk dat we dat allemaal wel kennen van de puberteit.”

Ik denk dat als ik voor één musical ben opgeleid bij mijn opleiding Muziektheater, dan is het sowieso Les Misérables

Naar welke scène kijk je het meest uit om te mogen spelen?

“Ik denk ‘Mijn hart zingt voor jou’, dat is wanneer Cosette en Marius verliefd worden. Of ‘In mijn hart’. Of ‘Nog één dag’. Oh, en ik kijk ook uit naar de ensemble stukken, zoals Lovely Ladies. Eigenlijk te moeilijk om echt één te kiezen.”

Les Misérables is vanaf februari te zien in verschillende Nederlandse theaters. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.lesmiserables.nl.

Door Bellise von Raesfeld Meijer

Foto: Bellise von Raesfeld Meijer