Castwissel Aladdin de Musical

Tommie Luyben en Rafaël van der Maarel sluiten zich op de valreep nog aan bij de productie van Disney’s Aladdin, voordat deze stopt op 26 februari. De heren speelden op deze première twee van de meest komische rollen uit de musical, Iago en de Geest.

Frisse wind

Rafaël van der Maarel studeerde aan de Fontys Conservatorium in Tilburg, afdeling Muziektheater. Daarna speelde hij onder andere in de Efteling-musical Klaas Vaak en Die Fiedermouse van Opera Zuid. Ook zong hij op SilverSea Cruises en speelde hij meer dan vier jaar Babkak en cover Geest in de Duitse versie van Disney’s Aladdin. Tommie Luyben volgde de vooropleiding Dans aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en trainde daarna verder bij de Rotterdamse Dansacademie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Purchase College New York en Trinity Laban Conservatoire of Music & Dance Londen. Na zijn brede opleiding als danser, speelde hij in verschillende musicals. Onder andere in Fame, Wicked, Grease, West Side Story, We Will Rock You en Cats. Naast theater is Tommie bezig met choreograferen en schrijft hij voor diverse tijdschriften en websites.

Tommie zorgt voor een goed lachsalvo door de zaal

In deze versie van Disney’s Aladdin mag Rafaël de rol van Geest op zich nemen. Een rol die voor hem niet geheel onbekend is. Hiermee treedt hij in de voetsporen van Stanley Burleson, die voor deze rol een Musical Award heeft ontvangen. Toch is niemand tijdens de show bezig met zijn voorganger. Met zijn ongelofelijke goede komische timing laat Rafaël de zaal met een continue glimlach op het gezicht. Daarnaast is de speelse interactie met Aladdin (Calvin Kromheer) een genot om naar te kijken. Maar Rafaël blaast echt iedereen omver tijdens het nummer ‘Vriend als ik’. Waar hij je ook nog trakteert op tapdans spektakel. Kortom geweldig gedaan!

Ook Tommie neemt het stokje over van een succesvolle voorganger (Darren van der Lek), die van Iago een populair karakter maakte. Met Tommie staat er plots een hele andere Iago op het podium. Hoewel dit even wennen is, duurt het niet lang voor hij de zaal voor zich heeft gewonnen. Ook zijn komische timing en ietwat volwassene grappen vallen goed in de smaak. Van kuitspieren doorsnijden naar zijn versie van een kwaadaardige lach, Tommie zorgt voor een goed lachsalvo door de zaal.

Rafaël blaast echt iedereen omver tijdens het nummer ‘Vriend als ik’

Naast Tommie en Rafaël schitteren ensemble leden Rico Bakker, Eva Berhitu, Ryan Berkman, Kor Bron, Jasper Caransa. Stijn Holewijn, Cheyenne Latul, Loek Meijer (swing), Fernando Morales, Ian Oswald, Derick Pieter, Gyman Reeb, Darcey Roosenboom, Nassim Soussani, Noey Viereck, Niko Wirachman, Zoë van Zadelhoff en Sterre-Luna Zangirolami ook voor het eerst op het podium. Tijdens het slotapplaus ontvingen ze allemaal een bos bloemen.

Aladdin is nog tot 26 februari te zien in het AFAS Circustheater te Scheveningen. Voor meer informatie & tickets: www.aladdindemusical.nl.

Door Bellise von Raesfeld Meijer

Foto’s: Wendy de Noier