Sasha Rosen en Lucas Van den Eynde


Vanaf 11 augustus brengt Historalia zijn nieuwe spektakel aan de slotgracht van het kasteel van de prinsen de Merodes in Westerlo. Deze keer is Albert I de inspiratie voor het historische spel. Lucas Van den Eynde zal Koning Albert I vertolken en Sasha Rosen zal gestalte geven aan zijn koningin Elisabeth. Musical Vibes sprak met hen tijdens de officiële castvoorstelling.

De combinatie theater en muziek is van goud

Kunnen jullie al iets meer vertellen over jullie rollen en het verhaal?

Lucas: Eigenlijk nog niet zo heel veel. We hebben een aantal weken geleden wel een soort synopsis gekregen, maar die gaf vooral de sfeer waarin het stuk zich zou afspelen weer. Zo zal de eerste wereldoorlog heel veel aandacht krijgen, wat ook normaal is als je het over Albert I hebt. Congo gaat ook een heel belangrijk element worden, omdat dat decorgewijs natuurlijk heel erg tot de verbeelding spreekt. Maar dialogen en wat er zich dramatisch afspeelt, dat gaan we pas later te weten komen.

Sasha: Historisch gezien kunnen we natuurlijk niets herschrijven, dus het zal zich wel rondom de geschiedenis van de persoon Albert I afspelen. Albert en Elisabeth waren het meest geliefde koninklijke paar van België dus het is echt wel mooi om hen te mogen spelen.

Lucas: Ja, en dat is een aspect dat we vooral gaan laten zien, dat we elkaar heel graag zien (lacht). Het is voor ons nog echt een zoektocht, niet alleen wat er historisch gebeurd is, maar ook het verhaal dat we moeten vertellen. Die lijnen gaan we later dan pas te horen krijgen.

albert2

Hoe zijn jullie in je rol terechtgekomen?

Sasha: Door middel van een zenuwslopende auditie.

Lucas: Ik heb geluk gehad, ik ben gevraagd.

Sasha: Ik heb keurig auditie gedaan en ik vond het verschrikkelijk. Ik had in zo’n vijf jaar tijd al geen audities meer gedaan, dus het was best wel spannend. Maar ik ben erdoor geraakt.

Lucas: Dat is dan toch fantastisch. Een mooie overwinning als je zo gekozen wordt.

Sasha: Absoluut. Ik moet zeggen dat ik vorige keer met Marie-Antoinette heb meegedaan en het allereerste openluchtspektakel hier ook, dat was nog niet met Historalia, maar al wel met Luc Stevens. Ik kende die mensen dus wel allemaal heel goed, maar dat maakt het des te spannender. Als je voor bekenden een auditie moet doen, dan zakt de grond echt onder je voeten vandaan.

Lucas: Dat kan ik me inderdaad voorstellen.

Sasha: Maar ik heb het overleefd en super dat ik het nog een keer mag doen. Ik heb hier al telkens met zoveel plezier gespeeld. Het is niet voor iedereen weggelegd om zo’n spektakel te doen, ook omdat er heel veel amateurs aan meedoen. Maar ik vind de drive van die mensen fantastisch. Zij staan met 200 procent inzet te spelen, daar kan menig professioneel persoon nog van leren. Ik geniet daar dan enorm van om ernaar te kijken en met zo’n mensen samen te werken. Dus ik verheug me al op een derde leuke zomer.

De figuranten staan met 200 procent inzet te spelen, daar kan menig professioneel persoon nog van leren

Lucas, heb jij ooit al in openlucht gespeeld?

Lucas: Ja, toch wel, maar met een kleinere entourage. Dat was op het nazomerfestival. Dat is een theatergebeuren in augustus en september in Zeeland. Daar heb ik enkele jaren geleden meegespeeld in de misantroop van Molière. Ook op een prachtige locatie in openlucht. Het geeft sowieso een heel ander gevoel. Ik moet Sasha ook nog wel even bijtreden. Het is niet iets dat je elke dag aangeboden krijgt dat je met 200 mensen op een scène kan staan. Omdat dat gewoon niet haalbaar is. Ik ben nu voor een stuk aan het repeteren in ‘t Arsenaal, een theaterstuk weliswaar, maar daar staan we met zeven acteurs op de scène. Dat is tegenwoordig al heel veel. Ik heb de laatste twee jaar alleen maar in producties gezeten met twee acteurs. Echt waar! Een man en een vrouw. Het heeft hier zoveel te maken met prins Simon. Die man is zo ontwapenend dat je al bijna vanzelf mee wil gaan in zijn trip. Luc Stevens ook, daar voel je zo’n enorm engagement. Ik kende Sasha wel van naam, maar niet persoonlijk. De componist van het stuk (Sam Gevers) ken ik ook redelijk goed, die zat ook in het orkest bij Daens en Fiddler on the Roof.

En de basis van het verhaal is zo boeiend. Het feit dat je je in Koninklijke sferen kan bewegen is fantastisch voor een acteur. Het begint al bij dat uniform, waardoor je een totaal andere elan krijgt. Plus het verhaal vertellen en dan nog eens zingen. Sasha is een zangeres, die kan zingen. Ik beschouw mezelf altijd meer als een acteur die wel kan zingen. Dat is nog iets anders. Voor mij is dat nog een extra berg die moet overwonnen worden. Maar als dat allemaal samenkomt en dan nog een het engagement van al die vrijwilligers, dan wordt dat heel ontroerend.

Sasha: Magisch zelfs!

Lucas: Daarom denk ik wel dat het heel mooi zal zijn.

albert4

Hoe goed kennen jullie de historische figuren van Albert en Elisabeth al?

Lucas: Voorlopig van op Wikipedia.

Sasha: Ik heb me vorige week een dik boek gekocht. Ik heb dat eigenlijk heel snel uitgelezen, want ik vind het super interessant. Zeker als je die rol dan mag spelen. Ik heb nu nog wel nood aan meer. Maar dat is moeilijk met koninklijke mensen, daar wordt zo weinig van prijs gegeven. Dus ik denk dat er toch een hoop aan onze verbeelding zal overgelaten moeten worden. Ik ben in ieder geval zeer geïnteresseerd en al een beetje op de hoogte van de Belgische koningin.

Lucas: Het mooie is dat als we er ons in gaan wentelen, dat was eigenlijk met Albert II ook zo, dan begin je biografieën en allerhande zijlijntjes te lezen, en je haalt daar dan toch altijd twee of drie dingen uit waarvan je denkt: “Dat kan ik wel gebruiken”. Dat kan iets zijn wat hij regelmatig zei, misschien ontdek je wel dat ze ergens een troetelnaampje gebruikten bijvoorbeeld. Zo kan je toch zaken ontdekken om die rol nog meer naar jezelf te trekken. Maar Sasha staat wat dat betreft duidelijk al verder dan ik.

Sasha: Ik zal het boek aan je uitlenen (lacht).

Lucas: Dank je! De komende maanden zullen we ons daar meer en meer mee gaan bezighouden.

Sasha: We hebben nog tijd hé.

Mensen kunnen ontroeren en meenemen op een emotionele tocht van ruim twee uur, daar gaan we voor

Wat denken jullie dat voor jullie het hoogtepunt van zo’n show zou zijn?

Sasha: Dat is moeilijk. Persoonlijk vind ik altijd het musical gebeuren het mooiste. Het moment dat het af is en je staat daar te zingen en te spelen voor een volle zaal, het licht, het geluid, alles zit goed, dan heb je echt het mooiste beroep op aarde. Absolute magie die er dan ontstaat. Daar kijk ik naar uit.

Lucas: Vooral ook omdat de combinatie theater en muziek van goud is. Mits het goed gedaan is natuurlijk. Dat geeft altijd een meerwaarde, vind ik. Omdat muziek recht naar het hart gaat. Als je een figuur kan neerzetten waar de mensen in willen meegaan en je hebt goede teksten en een sterk verhaal en dat werk je af met muziek als de kers op de taart, dat is iedere avond genieten.

Sasha: Mensen kunnen ontroeren en meenemen op een emotionele tocht van ruim twee uur, daar gaan we voor.

Lucas: Inderdaad.

albert3

Albert I speelt van 11 tot en met 30 augustus te Westerlo. Meer info en tickets op www.historalia.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier