Hans Peter Janssens en Pol Vanfleteren

Producent Click Management maakt in het kader van de herdenking van de 400ste verjaardag van Cervantes’ overlijden een explosief muziektheater, dat bestaat uit literaire hypothesen, historische feiten en hedendaagse parallellen. Musical Vibes sprak hierover met Hans Peter Janssens en Pol Vanfleteren die in dit stuk samen op het podium zullen staan.

Cervantes dolend door Vlaanderen

Wat gaan jullie juist brengen?

Hans Peter: We brengen een stuk muziektheater. Het heet İAMBRAS! en is eigenlijk gebaseerd op het verhaal van Cervantes. Deze man kennen we als de auteur van het verhaal van Don Quichote de la Mancha. Ik speel dat samen met Kurt Defranq en Annelies Van Hijfte. We plaatsen Cervantes in een kerker in West-Vlaanderen, in Brugge. Dat is een fictief gegeven, maar er zijn ook historische elementen die bewijzen dat hij misschien wel in de buurt is geweest. We weten namelijk zeker dat zijn broer is omgekomen bij de slag van Nieuwpoort. Het stuk is geschreven door Frank Adam en de compositie is van Pol Vanfleteren.

Pol: Ja, inderdaad. Maar veel kan ik nog niet zeggen. Eigenlijk moet ik nog starten, Frank Adam is nog aan het schrijven. Hij is al wel goed gevorderd en ik verwacht een dezer dagen het script. Dan zal ik er ook aan beginnen. Omdat Cervantes ook heeft vastgezeten in Arabische contreien, zal dat zeer waarschijnlijk een serieuze invloed krijgen in het stuk. Maar voor de rest is het allemaal nog wat afwachten.

soound3

Is het een extra moeilijkheid om voor een stem als die van Hans Peter te schrijven?

Pol: Natuurlijk niet.

Hans Peter: Het is juist gemakkelijker! (lacht).

Pol: Ik ken Hans Peter en meer bepaald zijn stem al een ruime tijd en dat is voornamelijk een groot voordeel. Uiteindelijk beginnen we toch van nul te werken, dus eigenlijk maakt het niet zoveel uit, we moeten gewoon zien hoe het evolueert.

Hans Peter: En hoe is het om voor de eerste keer je eigen muziektheater te componeren?

Pol: Het is inderdaad mijn eerste muziektheater. Ik vind dat uiteraard heel tof en uitdagend. Ook de zangeres, Annelies Van Hijfte, is klassiek geschoold. Dat maakt dat ik muzikaal heel ver kan gaan en dat is nog leuker. Ik ben zelf ook heel benieuwd!

Hans Peter en Annelies zijn beide klassiek geschoold waardoor je muzikaal heel ver kan gaan

Met hoeveel muzikanten zal je zijn voor de show?

Pol: We gaan met een orkest van vier man zijn. Maar toch wel alle vier multi-instrumentalisten. Waaronder een blazer die klarinet en saxofoon speelt. Maar ook een gitariste die heel goed theorbe speelt. Dat is een exotisch Arabisch instrument, eigenlijk de voorloper van alle tokkelinstrumenten. Onze cellist speelt ook slagwerk en ikzelf speel ook verschillende instrumenten. Ik heb gekozen voor mensen die meerdere dingen bespelen en blijkbaar ook de rol van een soort koor zullen vervullen. We zullen reacties geven op Hans Peter zijn uitspattingen.

Hans Peter: Ze zullen ook mee op het podium zitten. Ze maken mee deel uit van de verhaallijn.

Pol: Ja, we zullen mee in dialoog gaan en reflecties geven. Net zoals het Griekse koor ooit begonnen is, 2400 jaar geleden.

Er is gekozen voor mensen die meerdere dingen bespelen en de rol van koor zullen vervullen

Voor wanneer is de première voorzien?

Hans Peter: We gaan in première in Brugge, op 26 november in het concertgebouw. We komen in 2017 naar Antwerpen.

Pol: Ja, op 30 en 31 januari in de Rode Zaal. Ik vind het wel tof om hier te spelen, toch wel mijn thuisbasis.

Hans Peter: We rekenen op het thuispubliek!

ambras

Speellijst:

Zaterdag 26 november 2016, Brugge, Concertgebouw Brugge, première
Zaterdag 10 december 2016, Willebroek, CC Willebroek
Maandag 30 januari 2017, Antwerpen, Fakkeltheater
Dinsdag 31 januari 2017, Antwerpen, Fakkeltheater
Dinsdag 7 februari 2017, Gent, Minard (o.v.)

Meer info & tickets op:

Voor Brugge: www.concertgebouw.be
Voor Willebroek: ccdester.willebroek.be
Voor Antwerpen: www.fakkelteater.be

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort/Wendy de Noier