Robin van den Akker

Op 16 januari maakte producent Stage Entertainment drie nieuwe namen bekend voor Disney’s AIDA. Deze voegen zich bij de drie eerder bekendgemaakte hoofdrollen. Wij mochten kort spreken met Robin van den Akker, die de rol van Zoser gaat vertolken.

Van een andere kant

Kun je wat vertellen over jouw rol?

“Ik speel Zoser, de vader van Radames. Ook wel de gemenerik van de show. Egypte en Nubië zijn in de musical met elkaar in oorlog. Zoser is de eerste minister van Egypte en hij heeft een plannetje om de macht te grijpen. Zijn zoon moet hem daarbij helpen, maar daar heeft hij niet zoveel zin in. Radames is namelijk verliefd geworden op Aida, een Nubische prinses. Het is nog de vraag of zijn snode plannetje gaat lukken.”

Hoe is het voor jou om de slechterik te mogen spelen?

“Heerlijk! Ik heb in Disney’s Lion King Scar als vervanger mogen spelen. Dat vond ik echt geweldig om te spelen. Maar deze rol mag ik nu ook nog eens eigen gaan maken. Ik denk zelfs dat mensen een kant gaan zien, die ze niet van mij kennen. Omdat ik meestal wordt gecast als de vrolijke, leuke nice guy. Nu mag ik eindelijk als onderdeel van de first cast een bad guy spelen.”

We zijn eigenlijk al één grote familie

In de vorige productie van AIDA heb je al meegespeeld in het ensemble. Hoe is het om wederom mee te mogen doen?

“In 2002 kwam ik bij AIDA als stagiaire, dus het is heel erg leuk om weer mee te mogen doen. Vooral ook, omdat ik de show al ken en het nu van een andere kant kan zien. Toen was ik het manusje-van-alles in het ensemble en nu mag ik gewoon als één van de first cast. Dat heb ik nog niet eerder gedaan. Echt iets wat op nog mijn lijstje stond.”

Zie je overeenkomsten tussen jou en je rol?

“Naja dat hangt een beetje af van wat ze willen met de rol. Ik heb er nog niet met de regisseur over gesproken, maar wat ik meekreeg vanuit de audities is dat ze een man zoeken die aan de buitenkant aardig overkomt, maar vanbinnen gemeen is. Hiermee is Zoser nu misschien iets subtieler dan 22 jaar geleden. Het moet allemaal wat genuanceerder. Tijdens de audities heb ik het gespeeld zoals ik dacht dat het moest. Daar zit wel iets van mezelf in, maar ik moest ook laten zien dat ik ook gemeen kan doen.”

Nu mag ik eindelijk als onderdeel van de first cast een bad guy spelen

In Disney’s AIDA speel je de vader van Radames. Heb je Naidjim Severina, die je zoon gaat spelen, al ontmoet?

“Het grappige is dat ik Naidjim nog ken van Disney’s Lion King. Hij speelde toen Simba en ik viel dan in voor Scar, Pumba en Mufasa als walk-in cover. Dus ik ken hem uit die tijd. Wat ook leuk is, Gaia Aikman speelde in de eerste Lion King kleine Nala en toen heb ik haar huiswerk nagekeken. Toen was het ‘Zeg klein Nalaatje wat heb je als huiswerk?’, en dan ging ik even checken of ze het wel goed had gedaan. Daarnaast ken ik Joanne Telesford van de eerste Lion King, Qshans Thode van de tweede Lion King en April Darby ken ik van Sisteract. We zijn eigenlijk al één grote familie.”

Waar kijk je het meest naar uit?

“Waar ik sowieso zin in heb zijn de kostuums. Ik ben daar heel benieuwd naar. Zoser had in de vorige productie een heel mooi zwart strak pak aan met een lange verticale streep. Maar nu gaan ze het allemaal een beetje anders doen, dus ik ben benieuwd wat ik aan krijg. Stiekem hoop ik dat ze dat pak een beetje intact houden. Daarnaast kijk ik ook erg uit naar het nummer ‘Bouw maar gauw een piramide’, want dat vond ik in 2002 al het tofste nummer van de hele show.”

Meer informatie en kaartverkoop via aidademusical.nl

Door Bellise von Raesfeld Meijer

Foto’s: Bellise von Raesfeld Meijer