Particles Of God

Luxe voor de dansliefhebbers dit seizoen. Naast het (corona-) uitgestelde en kenmerkende ‘Isabelle Beernaert’ Oxytocin, gaat op 28 januari haar nieuwe Particles Of God in première. Het stuk zal het resultaat zijn van een uitgebreide zoektocht, want na het creatieproces dat de Kortrijkse zoals altijd met haar dansers heeft gevolgd, is er nog een reeks van try-outs gevolgd om input te krijgen van het dansminnende publiek. Musical Vibes heeft zo al een sneak peak gekregen van deze nieuwe dansshow en het belooft een next level show te worden!

Next Level

De titel Particles Of God dekt de lading van deze show helemaal. We zijn allemaal deeltjes van een groter geheel, maar we bestaan ook uit deeltjes dat een geheel vormen. Hoe hangen al die deeltjes samen? Is het een hogere macht/kracht/entiteit? Allemaal existentiële vragen die deze dansvoorstelling mee op tafel legt. Hoe? Zoals enkel een dansvoorstelling kan, met bewegingen, beelden, klanken en licht. Of donker. Je wordt in een multi-sensoriële cocon meegevoerd in een reis doorheen tijd en ruimte waar schoonheid en het donkere elkaar afwisselen.

Met Particles Of God lijkt Isabelle een nieuwe stap te zetten in haar creatie

De opening van Particles Of God is gedurfd en vrij ongezien in onze jachtige maatschappij. Aan u om het zelf te ontdekken, het hier neerschijven zou er al afbreuk aan doen. De dansnummers zijn naar aloude traditie van dit gezelschap helemaal in orde, met prachtige kostuums en bewegingen die in functie van het verhaal staan. Ook nu mogen sommige dansers de stilte doorbreken en hun eigen stem/taal laten weerklinken. Dit geeft telkens een extra diepte aan de danser en zijn karakter. Ook het lichtplan brengt de kwaliteit die we gewoon zijn, met variatie en de durf om tussen de grote momenten klein te zijn waar nodig. Het schaduwspel levert soms een mooie meerwaarde, maar kan soms (te) afleidend werken.

Niet alleen de dansers zorgen voor de uitdaging en prikkels voor de toeschouwers, muzikant en componist Peter Bogaert speelt een niet te onderschatten rol in het geheel. Zijn plaats doorheen de hele voorstelling is een van de grootste vraagtekens die je als toeschouwer kan proberen te beantwoorden. Intrigerend, zeker met de live gespeelde muziek. Hopelijk krijgt dit spel een iets grotere rol dan tijdens de try-outs, waar het weggespeeld werd door de opgenomen delen. De andere muzieknummers zijn een iets andere mix dan we gewoon zijn van Isabelle, met vertrouwd aanvoelende songs en (meestal) instrumentale stukken die je uit je comfortzone brengen.

Je wordt in een multi-sensoriële cocon meegevoerd in een reis doorheen tijd en ruimte waar schoonheid en het donkere elkaar afwisselen

Met Particles Of God lijkt Isabelle een nieuwe stap te zetten in haar creaties. Na vooral vertellende dansvoorstellingen gemaakt te hebben, wordt de toeschouwer nu uitgedaagd om zijn eigen verhaal te zien. Interpreteer de deeltjes die je krijgt en kader ze in je eigen bestaan. Van pure dans genieten en met veel gespreksstof naar huis gaan, wat wil een mens meer?

Voor meer informatie & tickets : www.isabellebeernaert.com

Door Patrick Defort

Foto’s: Kim Vos