Lux Parser

Robin Hood de musical van het Nationaal Jeugd Musical Theater ging op 14 januari in première in het Zaantheater. Een dag later was de première voor de alternates. Wij spraken na afloop met Lux Parser die als alternate van de rol Marian 15 januari het podium op ging.

je voelt dat het vanuit ons komt

Hoe vond je het gaan?

“Ik vond het best goed gaan. Van tevoren was ik gespannen, maar ik had ook veel zin erin. Dus ik had zoiets van die spanning laten we even los en we gaan er gewoon voor. Het is dan fijn als het ook echt leuk is. Ik kon er in ieder geval wel van genieten.”

Kan je iets vertellen over wie je speelt?

“Marian is een meisje dat op haar achtste naar Schotland vertrekt vanuit Nottingham, waar ze de prinses is. Haar moeder is dan net overleden en haar vader heeft het te druk met van alles. Ze wordt daardoor door hem naar een kostschool gestuurd. Daarnaast heeft haar vader een nieuwe vrouw gevonden, Sybella, een hele machtige vrouw. Wanneer Marian bijna achttien is, keert ze terug naar Nottingham. Ze ziet dat het daar goed gaat en besluit om terug te vechten. Ze vermomd zich als man, zodat niemand haar herkent. Met een kap over haar hoofd en pijl en boog in haar hand redt ze onschuldige mensen die gestraft worden. Ondertussen wordt Marian ook nog eens verliefd op iemand die ze haar hele leven al kent. Daardoor komen alle wegen een beetje samen en eindigt het allemaal goed.”

Het is een voorstelling met veel diversiteit erin

Op welke manier is Robin Hood anders dan in andere versies?

“Robin Hood is niet echt een duidelijke legende, daardoor kun je er alles van maken wat je wil. Dat maakt het juist heel leuk. In bijvoorbeeld de Disney versie, die veel mensen kennen, is Marian niet de hoofdpersoon. Ze blijft dan zo’n beetje de hele tijd op de kostschool. Maar hier komt ze terug. Als ze ziet hoe de stad er aan toe is, denkt ze: Dit is niet oké. Ze voelt dat ze er als vrouw niks tegen kan doen. Daarom vermomd ze zich als man, oftewel Robin Hood. In andere versies is Robin Hood al een man, terwijl een vrouw net zo stoer kan zijn.”

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je de alternate van Marian mocht spelen?

“De auditie processen waren hartstikke spannend en we waren met z’n drieën uiteindelijk over. Met Lotte van der Veen die ook Marian speelt in de first cast. En met Femke Stoffer, degene die het non binaire bendelid Kaylyn speelt in de voorstelling. Ik ben de jongste van die drie (14), dus ik had nooit verwacht dat ik een kans maakte. Zeker niet, omdat Marian al bijna achttien is en dat ben ik nog lang niet. Maar toen kreeg ik te horen dat ik de alternate van Marian mag zijn. Dat was echt het beste wat me kon overkomen. Ik was en ben echt heel erg blij.”

We werken bij het NJMT zo professioneel, ook al zijn we dat niet per definitie

Wat vind je het leukste stuk om te spelen?

“Ik vind het lied ‘Kom maar door met die duiten’ het leukst, omdat er veel gebeurt. Bijna alles komt daar wel in voor. Ik zing erin, ik ben aan het vechten als Robin Hood, maar Marian komt ook als zichzelf voor. Het is heel chaotisch, maar als dat dan lukt voelt dat super vet.”

Waarom zou iedereen Robin Hood moeten zien?

“Het is een voorstelling met veel diversiteit erin. Je kunt je waarschijnlijk in één van de karakters wel herkennen. We werken bij het NJMT zo professioneel, ook al zijn we dat niet per definitie. Samen met Elise Berends (regisseur) hebben we dit gemaakt en je voelt dat het vanuit ons komt, dat wij dit echt zijn. Het is gewoon zo tof geworden.”

Robin Hood is nog tot en met 4 juni te zien in verschillende theaters. Meer informatie & tickets vind je op www.robinhoodmusical.nl.

Door Bellise von Raesfeld Meijer

Foto’s: Bellise von Raesfeld Meijer