RENT

Deep Bridge brengt de populaire rockmusical RENT in preview naar het Antwerpse Hoboken. Regisseur Stany Crets voorziet heel wat talent op podium en kan rekenen op een straffe live band geleid door Pietro Ramman.

Realistische setting met een frisse wind

Het verhaal van RENT speelt zich af in de jaren ’90 in New York. Een jaar lang volgt het acht vrienden die worstelen met financiële zorgen, drugsverslavingen, AIDS en relationele perikelen. Filmmaker Mark Cohen tracht het echte leven te documenteren terwijl het echte leven meer op fictie begint te lijken. Dit tijdloze verhaal dat vandaag nog zeer relevant is, werd gebaseerd op Puccini’s opera La Bohème waarvan de muziek te horen is voor aanvang en tijdens de pauze.

De locatie sluit goed aan bij het verhaal en geeft het een zeer realistische setting

De voorstellingen gaan door in de Blikfabriek, grote loodsen die werden omgebouwd tot een groot sociaal huis waar jonge creatieve ondernemers een centrum leiden waar sport en cultuur centraal staan. De locatie sluit goed aan bij het verhaal en geeft het een zeer realistische setting. De camerabeelden van Mark, met volle overgave vertolkt door jong opkomend talent Stijn Proesmans, zijn live te volgen op verscheidene schermen in het decor. De schermen worden ook gebruikt voor close ups die het publiek dichter bij de acteurs brengt en de mimiek nooit verloren doet gaan in de L-vormige tribune. Dit is zeker een meerwaarde voor deze setting. Het podium is namelijk erg ruim en wordt ten volle benut.

Via de camera van Marc zien we Ruben Van Keer als Roger zijn gitaar stemmen in close up. Ruben is erg veelzijdig en gaat vlot van een fluwelen ballad klank naar een rockstem. Een ideale man voor deze rol. Pieter Jan De Paepe vertolkt Tom Collins op een zeer timide wijze en doet naar meer verlangen. Maar de wensen worden gehoord in de reprise van ‘Vertrouw Maar Op Mij’ waarbij het quasi onmogelijk is om geen traantje weg te pinken. De rol van Angel is geen evidente casting en zo bleek ook bij Deep Bridge. Bart Aerts was het laatste lid om de cast te vervolledigen. Hij loopt vlotje op high heels en zijn tessituur kent de nodige hoogtes om gestalte te geven aan dit personage.

Naast de talentvolle hoofdcast staat een 13-koppig ensemble om u tegen te zeggen

Saïn Vantomme en Lyssa Tejero vormen een mooie match als Joanne en Maureen. Hun versie van ‘Neem Me Voor Wie Ik Ben’ zit vol vuur en hun stemmen blenden erg goed. Kenny Verelst is een geslaagde Benjamin Coffin III en vertolkt deze met de juiste flair en presence. Het groentje van de hoofdcast is Lien Van den Bossche. Deze laatstejaarsstudente musical doet nochtans niet blijken onervaren te zijn, integendeel. Zij brengt Mimi al snel in haar verleidelijke rol bij ‘Steek Mijn Kaars Aan’ en zingt het dak van de Blikfabriek eraf in ‘Uit Vannacht’. Samen met een ervaren Ruben horen we alleen maar klasse in hun duetten.

Hoog in de nok van het ruime podium zit een live band met alleen maar topmuzikanten en het podium zou niet gevuld geraken zonder een ensemble. Naast deze talentvolle hoofdcast staat een 13-koppig ensemble om u tegen te zeggen met een speciale vermelding voor Cinthia de Neef die de vrouwelijke solo voor zich neemt in ‘Seasons of Love’, de meest geliefde song uit deze musical die na het slotapplaus nog eens in de Engelstalige versie wordt gebracht wat zeer geapprecieerd wordt door de fans in het publiek. Jammer genoeg zijn er enkele kleine technische haperingen in deze voorstelling zoals een defecte micro, een lichtovergang die net wat te laat komt en soms wat balansmatige verbeterpunten, maar laat dit geen afbreuk doen aan een zeer geslaagde show.

De previews zijn gevuld met alles wat je verwacht van een voorstelling

Hoewel de locatie voor een mooie passende setting zorgt, zijn de temperaturen iets kouder dan gewend in het theater. Niet getreurd, er zijn voldoende dekentjes aanwezig die het lekker gezellig maken en de frisse wind op podium dat barst van talent zal je ook wel weten te verwarmen. De previews zijn gevuld met alles wat je verwacht van een voorstelling dus scheppen dan ook hoge verwachtingen voor wat nog komen zal ergens binnen zo’n 525 600 minuten.

Je hoeft in ieder geval niet te wachten want deze previews zijn nog te zien tot en met 14 november in de Blikfabriek te Hoboken. Voor meer informatie & tickets surf je naar: www.deepbridge.be.

Door Pieter Nieva

Foto’s: Steven Hendrix