Parade


We zijn in Theater Junushoff getuige van Parade, een gewaagde musical gebracht door het musicalgezelschap Sempre Sereno. Dit jaar kozen ze voor een stuk dat de donkerste kant van de Amerikaanse geschiedenis laat zien.  

Pijnlijk actueel

Het is mei 2016, maar in Wageningen waan je je in het Amerika van 1913, waar we kennis maken met Leo Frank, een Joodse man uit Brooklyn. Hij voelt zich niet thuis in het zuiden en het is duidelijk dat de bevolking hem in alle opzichten bij voorbaat al schuldig acht. Feit is dat Amerika ook in deze tijd al snel zijn oordeel klaar heeft over ‘vreemdelingen’. Een actueel gegeven, aangezien er anno 2016 nog steeds vooroordelen zijn wat betreft huidskleur, geloof en geaardheid.

parade4

Elke acteur heeft zijn eigen kwaliteiten en dat resulteert in mooie solo’s en een prima samenzang. Je wordt geraakt door het feit dat ondanks de afschuwelijke omstandigheden, liefde mensen overal doorheen kan trekken. Het is mooi om te zien – en te horen – dat het geheel begeleid wordt door een live orkest dat duidelijk aanwezig is on stage, absoluut een meerwaarde. Het decor is simpel, maar klopt perfect, net als de kostuums.

Parade laat een onuitwisbare indruk na

Parade laat je naar buiten gaan met een indrukwekkend gevoel én het besef dat we zoveel jaar later jammer genoeg nog steeds geconfronteerd moeten worden met lessen over het gevaar van discriminatie, vooroordelen en onwetendheid! Parade heeft inmiddels zijn laatste voorstelling gespeeld, maar laat een onuitwisbare indruk na.

parade2

Volgend jaar brengt het gezelschap de musical De Drie Musketiers. Meer informatie over Sempre Sereno vind je op www.sempresereno.nl.

Door Stephan Markus

Foto’s: Stephan Markus