Orson Welles’ War of the Worlds

In 1938 breekt er in Amerika grote paniek uit tijdens het hoorspel de jonge theatermaker Orson Welles. William Spaaij speelt in dit seizoen de rol van Welles met verve, en dankzij de geluidseffecten waan je jezelf ook even in de paniek van toen.

Zou er leven zijn op Mars?

De enigszins arrogante, maar door collega’s omschreven als briljante 24 jarige theatermaker Orson Welles is in het Amerika van 1937 en 1938 op zoek naar inspiratie. Hij zoekt naar ‘echte kunst’. Dit vindt hij in de emotie in de stem van de omroeper die huilt bij het zien van de in vlammen opgaande zeppelin Hindenburg, die aan 35 mensen het leven kostte. Samen met collega’s Agnes Moorehead (Robin van den Heuvel) en Joseph Cotton (Abel Leemans) maakt hij voor de Amerikaanse radiozender CBS iedere zondag een hoorspel. Na het uitvoeren van een sterke monoloog neemt Orson ook Dorothy Comingore (Marlijn van der Veen) aan, een enigszins verlegen meisje die volledig mee kan gaan in de fantasie en emoties van de theatermaker. Hij besluit na het lezen van een nieuwsbericht over Mars en buitenaards leven dat de wereld toe is aan het echt voelen van angst. Hij doet dit met het maken van een hoorspel waarvan de rillingen over je rug lopen. Het verhaal wordt ondersteund met het personage van Rita Hayworth (Gerrie van der Kleij), die de gebeurtenissen vertelt en mee speelt als oudere vrouw uit de toekomst, die Orson heel goed gekend heeft.

William Spaaij is een overtuigende en ijzersterke Orson Welles. Hij irriteert, is arrogant en speelt zoals Welles werkelijk was

Het verhaal komt maar langzaam op gang, waarbij het af en toe twijfelachtige en onwennige acteerwerk ook niet mee helpt. De spelers lijken elkaar weer even aan te moeten voelen en het duurt even tot zij allen in hun rol zitten. Voor publiek die het verhaal niet kent, is het soms maar lastig te volgen. Het is niet allemaal even duidelijk waarom iets is en dat geldt soms ook voor het gedrag van de personages. Gelukkig wordt dit naarmate het stuk vordert een stuk beter en kun je je gaan inleven. Helaas is de voorstelling al vrij snel nadat je je echt in kunt leven alweer afgelopen, wat erg zonde is. Een van de meest fijne aspecten in deze voorstelling is het gebruik van de originele Amerikaanse jazz-achtige muziek uit de jaren ’40, en de fantastische geluidseffecten. De techniek en het toneelbeeld kloppen helemaal, enkel lijken sommige kostuums niet helemaal te passen in het geheel.

William Spaaij is een overtuigende en ijzersterke Orson Welles. Hij irriteert, is arrogant en speelt zoals Welles werkelijk was. Het is een lastige rol, met veel dronken lichaamstaal, onsamenhangende zinnen en ‘geniale gekheid’. Ook zijn lied brengt hij zuiver, vol overtuiging en helemaal Welles. Robin van den Heuvel speelt Agnes Moorehead en na een ietwat onwennig begin zit ze volledig in haar rol. Haar stem is uniek en bijzonder en tijdens haar solo weet ze iedereen te overtuigen; haar uithalen, kracht en stemcontrole zijn fantastisch. Abel Leemans is fijn gecast als Joseph Cotton. Hij speelt de rol met verve, zingt fantastisch en heeft een goede chemie met de anderen. Marlijn van der Veen als Dorothy Comingore lijkt nog ietwat jong, wat te merken is in haar spel. Dit pakt ze gelukkig goed op en ze past goed bij de groep. Gerrie van der Kleij speelt een goede Rita Hayworth. Haar vermogen om herinneringen op te halen, verdrietig maar toch gelukkig te spelen en een fijne solo te zingen zijn wij van haar gewend en stelt wederom niet teleur.

Orson Welles’ War of the Worlds is mooi en interessant muziektheater voor publiek die van ‘geniale gekte’ en meeslepende geluiden houdt

De voorstelling is zeker interessant, maar omdat het enigszins lang duurt voordat het echt goed op gang komt is het lastig de aandacht erbij te houden en goed te begrijpen wat er gebeurt en waarom. Ook is het einde heel plotseling en zou een langer einde wellicht een fijner, meer afgerond gevoel geven. De geluidseffecten en muziek lichten het stuk op. Meeslepend, groots en heel erg fijn om naar te luisteren. Orson Welles’ War of the Worlds is mooi en interessant muziektheater voor publiek die van ‘geniale gekte’ en meeslepende geluiden houdt.

Orson Welles’ War of the Worlds is nog tot en met 20 december te zien in verschillende Nederlandse theaters. Meer informatie & tickets vind je op www.waroftheworlds.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Annemieke van der Togt