Open Huwelijk

De betekenis van een open huwelijk is makkelijk op te zoeken, maar de gevoelens en achterliggende frustraties blijven een vraag. Tot nu: Theater Box brengt het theater Open Huwelijk op de planken in een verhaal van Dario Fo, regie van Geert Willems en natuurlijk het koppel dat deze uiterst interessante ervaring ondergaat, gespeeld door Katrijn Govaert en Sébastien De Smet.

Amusant én herkenbaar

Het verhaal vertelt de belevenissen van een koppel dat de dagelijkse sleur ondergaat. Toch heeft de man het idee om iets nieuws te proberen: een open huwelijk. Al is ‘proberen’ een groot woord. Zijn vrouw, Antonia, ziet zijn vriendinnetjes komen en gaan en zij is een toeschouwer van dit alles die later, na overtuigd te worden door haar man, meegaat in dit verhaal. Antonia ondervindt problemen met het zoeken naar een minnaar en moet toekijken hoe haar man steeds meer ‘poesjes’ in huis neemt. Uiteindelijk vertelt ze hem dat zij ook iemand heeft gevonden en dat blijkt dan toch niet wat haar man wil horen. Dit amusante verhaal met ook wel herkenbare, dagelijkse anekdotes zorgt ervoor dat je het theater met een lach op je gezicht verlaat.

De twee acteurs zetten een indrukwekkende prestatie neer. Zeker opmerkelijk is de mimiek van zowel Katrijn Govaert als Sébastien De Smet

Het verhaal bevat een zeer goede dosis humor. Antonia vertelt aan het publiek wat er zich afspeelt in haar relatie. Deze vertelling wordt begeleid met commentaren van haar man. Dit zorgt voor een komische situatie. Ook het gebruik van rekwisieten, onder andere een elastische band dat hen verbindt doorheen de opvoering, waarmee ook de symboliek van hun verbondenheid die er toch nog is, wordt geaccentueerd, is sterk gebruikt en zorgt voor humoristische momenten. De zaal waarin het toneel zich afspeelt is miniem, maar echter geen nadeel. Deze kleine, gezellige locatie zorgt voor een intimiteit die het publiek niet zou gekregen hebben in een grotere zaal. Het minpunt is wel dat het erg warm wordt in de zaal.               

De twee acteurs zetten een indrukwekkende prestatie neer. Zeker opmerkelijk is de mimiek van zowel Katrijn Govaert als Sébastien De Smet. Hierdoor stijgt het niveau van het kijkspel ongetwijfeld. De onderbouwde teksten bepalen de sterkte van de voorstelling. Ook wordt de huidige actualiteit op een vermakelijke manier in de opvoering verwerkt. Zo wordt het werk, met een regie van Geert Willems, hedendaags gemaakt.

Dagelijks herkenbare situaties zorgen ervoor dat elke mogelijke partner zichzelf in één van de personages kan terugvinden

Open Huwelijk is een voorstelling boordevol humor. De twee meest indrukwekkende zaken zijn de tekst en de mimiek van de twee acteurs. Dagelijks herkenbare situaties zorgen ervoor dat elke mogelijke partner zichzelf in één van de personages kan terugvinden of op z’n minst anekdotes zal herkennen. Open Huwelijk hoort terecht thuis in het genre ‘blijspel’.

Open Huwelijk is nog tot en met 10 maart te zien in de Theater Box in Gent. Meer informatie en tickets vind je op www.theaterbox.be .

Door Amber Degeest

Foto’s: Patrick Defort