Oliver Twist le Musical


Vrijdag 23 september ging in de Parijse Salle Gaveau een gloednieuwe musical rond Oliver Twist in première. Het stuk, geschreven door Christopher Delarue en Shay Alon vertelt het gekende verhaal van Charles Dickens maar wil toch wel de klemtoon leggen op de hoop die je in je leven moet koesteren. Musical Vibes ging in een volgepakte zaal kijken naar de laatste doorloop voor de gala-première.

oliver5

“Comment il faut faire”

Oliver Twist le Musical vertelt het verhaal van de dertienjarige Oliver.  Zijn vader zit in de gevangenis en zijn moeder overleed twee dagen na zijn geboorte. Hij komt terecht in een vreselijk weeshuis, waar de kinderen meer straf dan eten en liefde krijgen. Als leider van een opstand voor meer eten, wordt hij als slaafje verkocht aan een begrafenisondernemer. Ook daar stelt zijn leven niet veel voor en met als enig hulpmiddel de gouden ketting van zijn moeder, loopt hij er weg en gaat op zoek naar zijn vader. In London komt hij terecht bij de bende van Fagin (David Alexis), de pater familias van een familie van kleine gauwdieven.

Het stuk is zeer evenwichtig geschreven en geeft alle acteurs de kans om zich te tonen

Salle Gaveau is oorspronkelijk een zaal voor concerten van klassieke muziek. Een zeer mooie akoestiek is haar voornaamste kenmerk. Coulissen, een gordijn of voldoende bruggen om alle technische benodigdheden aan op te hangen, zijn dat niet. Het creatieve team onder leiding van regisseur Ladislas Chollat moest dus op zoek naar een manier om van deze overigens hele mooie zaal een musical-theater te maken. Het resultaat is ronduit fenomenaal te noemen. De scène wordt in de breedte, diepte en hoogte gebruikt en het orkest staat verdeeld over de drie verdiepingen met de dirigent aan de overkant. Het vaste decor wordt perfect aangevuld met twee grote zeildoeken en om alles samen te laten smelten wordt er magistraal gebruikt gemaakt van projecties.

oliver2

De cast is relatief beperkt voor dit verhaal (vijftien acteurs in totaal), maar dit merk je door de projecties en het hele inventieve gebruik ervan bijna nooit op. Kwalitatief moeten de acteurs helemaal niet onderdoen ten opzichte van de grote producties op Broadway of West End. Het stuk is zeer evenwichtig geschreven en geeft alle acteurs de kans om zich te tonen. Die kans grijpen ze ook allemaal! Zeer leuke momenten zijn er onder andere met Nicolas Mottet (Oliver) die zijn lijflied ‘Ce qu’il faut faire’ brengt in een ware sneeuwbui en de zwaar emotioneel geladen momenten tussen Prisca Demarez (Nancy) en Arnaud Léonard (Bill Sax).

Dansmatig is deze voorstelling topsport. Choreograaf Avichai Hacham heeft gemillimeterde choreografieën in de vijftien acteurs weten pompen

Dansmatig is deze voorstelling topsport. Choreograaf Avichai Hacham heeft gemillimeterde choreografieën in de vijftien acteurs weten pompen. Deze choreo’s zijn een sterke, natuurlijk aanvoelende aanvulling voor het geheel. Het lichtplan is dan misschien beperkt in middelen, maar niet in uitvoering. Samen met de projecties speelt het licht een zeer belangrijke rol. Bij deze generale zijn er nog enkele probleempjes met het geluid. Zo zijn de gesproken teksten niet altijd verstaanbaar en lijken sommige microfoontjes soms niet optimaal te werken. Als dit nog net iets beter wordt, is er van een minpunt geen sprake.

Oliver Twist le Musical is een goed geboren werk en wordt fantastisch neergezet door het volledige team

Oliver Twist le Musical is een goed geboren werk en wordt fantastisch neergezet door het volledige team. Deze voorstelling is een aanrader voor iedereen! De shows worden regelmatig in het Engels boventiteld (de schermen zijn wel niet altijd volledig te zien). Voor wie Parijs te ver is, heeft geluk dat deze musical gaat toeren. Zo doen ze onder andere ook Rijsel, Roubaix, Brussel en Luik aan.

oliver3

Oliver Twist le Musical speelt in Salle Gaveau te Parijs. Najaar 2017 begint de toer doorheen Frankrijk, Zwitserland en België.  Meer informatie en tickets vind je op www.olivertwist-lemusical.fr.

Door Patrick Defort

Foto’s: Pingouin

Eén gedachte over “Oliver Twist le Musical

  • 26 september 2016 om 12:09
    Permalink

    Mijn ticketjes zijn geboekt, ziet er meer dan de moeite uit!

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: