‘ne Geestige kerst

Tijdens de kerstperiode staat Sven De Ridder Company op de planken met een komisch kersttheater: ‘ne Geestige Kerst. Dit verhaal, in een regie van Sven De Ridder, laat het publiek naar huis gaan met een lach op het gezicht.

Humor op z’n best

Wanneer Eefje en haar vriend Didier op kerstavond traditiegewijs samenkomen met de buren, is de vader (Luc) van Eefje ook uitgenodigd. Didier heeft echter niet zo’n band met de buren en begint zich enorm op te winden. Opeens eindigt de avond abrupt nadat Didier een hartaanval krijgt een sterft. Een jaar later komen Eefje, Luc en de buren opnieuw samen, weliswaar zonder Didier. Nadat de vader van Eefje probeert om geesten op te wekken, verschijnt geest Didier op het toneel. Hij is nog niks veranderd: hij heeft nog steeds een hekel aan de buren, zeker nu hij merkt dat Eefje een affaire blijkt te hebben bij de buurman. Didier probeert ervoor te zorgen dat de liefde snel overgaat, terwijl hij probeert te communiceren met de personen die hem kunnen zien.

Het is duidelijk: deze cast maakt echt de voorstelling

Het verhaal is enorm goed opgesteld: veel komische noten in wisselwerking met de nodige drama en een mooie moraal. Door de cast wordt de humor goed overgebracht naar het publiek door middel van hun geweldige mimiek en accenten. Sven De Ridder speelt de rol van Didier. Door vanaf het begin zijn afgunst te laten blijken voor de buren en zijn jaloezie naar andere mannen toe te benadrukken, is het des te amusanter wanneer Eefje een jaar na zijn dood een relatie blijkt te hebben met de buurman. Sven zorgt hierdoor voor veel komische momenten; zeker in wisselwerking met zijn schoonvader, die hem als eerste kan zien. De vader van Eefje wordt vertolkt door Luc Verhoeven. Luc zorgt voor een hilarisch samenspel met Sven, maar ook met de andere castleden. De momenten waarop hij Didier alleen kan zien, zijn gewoonweg hilarisch.

De rol van de bemoeizieke buurvrouw wordt vertolkt door Leen Dendievel. Het samenspel tussen haar West-Vlaams dialect en haar heerlijke gezichtsuitdrukkingen zorgen geregeld voor lachbuien in het publiek. De rol van Eefje wordt vertolkt door Céline Verbeeck, die voor een rustpunt zorgt in het verhaal. Ze probeert een goede gastvrouw te zijn doorheen al de drukte die zich afspeelt. Ten slotte speelt Brik van Dyck de rol van de buurman die later een affaire krijgt met Eefje. Hilarisch zijn de momenten waar Didier hem probeert de boycotten en allemaal grappen met hem uithaalt. Het is duidelijk: deze cast maakt echt de voorstelling. Wat een humor en samenspel!

Als u van een avond wil genieten vol met humor bent u aan het juiste adres.

Dit verhaal zou echter geen kerstkomedie zijn zonder het prachtige decor. Dit decor is fantastisch: een gezellige huiskamer, wondermooie trap, mooie kerstversiering,… Het is echt wel dé eyecatcher van de voorstelling. Zeker in wisselwerking met de mooie lichtschakeringen en kostuums is dit verhaal visueel een plaatje. Het is duidelijk: deze komedie is waard te gaan bekijken. Als u van een avond wil genieten vol met humor en een prachtig decor, bent u met ‘ne Geestige Kerst aan het juiste adres.

‘ne Geestige Kerst speelt nog tot en met 8 januari 2023 in de rode zaal van het Fakkeltheater. Meer tickets en informatie vind je op www.svenderiddercompany.be .

Door Amber Degeest

Foto’s: Patrick Defort