Liften

Men neme een lift, tafel, bank, stoel en 3 steengoede actrices en je krijgt een voorstelling van 1,5 uur. In de muzikale komedie Liften zitten Mariska van Kolck (Veronique), Joke de Kruijf (Saskia) en Marleen van der Loo (Karlijn) vast in de lift van een schoonheidskliniek. In het begin zijn ze volslagen onbekenden, maar al snel delen ze meer met elkaar dan ze ooit met iemand anders gedeeld hebben.

Muzikale komedie met real life momenten 

Het verhaal zit halverwege echt goed in de lift

Waar in het begin het verhaal nog echt goed op gang moet komen, zo ligt de focus in het eerste half uur sterk op de snedige Veronique, die met scherpe grappen haar liftgezelschap goed weet te verleiden tot ontboezemingen. Hoe langer de dames opgesloten zitten, hoe meer je in het verhaal wordt meegezogen. Met behulp van het drankspelletje ‘ik heb nog nooit‘ komt het publiek erachter dat Saskia, die 45 wordt, in de schoonheidskliniek zit omdat ze er aantrekkelijker uit wil zien voor haar vriend van 23. Haar onzekerheid over haar oudere uiterlijk hoopt ze met een botox behandeling en borstvergroting te laten verdwijnen als sneeuw, of rimpels zoals Karlijn grapt, voor de zon. Met wat drank op wordt ook Karlijn wat loslippiger, eerst geeft ze hoog op over haar man, maar later blijkt daar toch nog meer aan de hand te zijn. Ook Veronique heeft een groot geheim. Ze houdt enorm veel van haar man, maar is eigenlijk smoorverliefd op haar assistent.

Ondanks dat er veel gelachen wordt, is het verhaal op sommige punten ook vrij serieus

Decor: simpel en ondersteunend aan het verhaal

Het verhaal wordt vooral vertelt en uitgebeeld door de actrices. Daarbij is het decor in Liften vrij eenvoudig, een lift, tafel, bank en terrastafeltje is alles wat er staat. Daardoor ligt de focus heel sterk op het verhaal dat de dames proberen over te brengen. Elk verhaal dat in de lift gedeeld wordt door één van de actrices, wordt ondersteunt door een ‘live’ uitbeelding van deze vertelling. In het verhaal van Karlijn,die mishandeld wordt door haar partner, speelt actrice Joke de Kruijf de rol van haar man. Hierbij spelen de drie beurtelings de rol van man, vriendin of assistent van degene die het verhaal vertelt.

Een komisch verhaal met pijnlijke real life momenten

In de muzikale komedie wordt er veel gegrapt, over de situatie waar de dames zich in bevinden, als ook opmerkingen om de ander te verleiden een verhaal te vertellen. Ondanks dat er veel gelachen wordt, is het verhaal op sommige punten ook vrij serieus. De onzekerheden waar de dames mee te maken hebben omdat ze ouder worden, zullen wellicht voor mensen van 40 en ouder herkenbaar zijn. Ook het verhaal van actrice Marleen van der Loo grijpt aan. Wanneer zij vertelt en uitbeeldt hoe zij mishandeld wordt door haar man, is het publiek volledig stil. De emotie komt extra hard binnen, juist omdat er daarvoor zoveel komedie in het stuk zat. Om de sfeer er weer terug in de te krijgen laat Mariska van Kolck de zaal na dit heftige verhaal toch weer lachen. Daarna werkt de show toe naar het onverwachte einde, die al sinds de voorbode aan het begin in het achterhoofd zit van het publiek. Want waarom worden de dames na dit liftavontuur nou opgepakt in verband met een moordzaak?

De voorstelling is erg actueel; over botox, fillers en liften is veel te lezen in verschillende vrouwenbladen. Dit maakt het gelijk ook heel herkenbaar

De show eindigt met een gigantische cliffhanger

De voorstelling is erg actueel; over botox, fillers en liften is veel te lezen in verschillende vrouwenbladen. Dit maakt het gelijk ook heel herkenbaar, alle vrouwen zijn sterk gericht op het uiterlijk, maar van binnen zit er nog meer wat niet gelijk gladgestreken en opgevuld kan worden. Ondanks dat het verhaal wat laat op gang kwam, is de muzikale voorstelling door het knappe gebruik van het decor en de acteerprestaties van de drie speelsters een genot om naar te kijken. Doordat je echt meeleeft met de verschillende personages is het einde ook bijna niet bevredigend en blijf je achter met de vraag; zitten de dames straks weer opgesloten?

De muzikale komedie Liften is nog te zien tot eind december te zien in verschillende theaters. Meer informatie is te vinden op de website: www.il-entertainment.nl.

Door Laura Winters 

Foto’s: Annemarijn Clement