Jonathan Demoor


Jonathan Demoor speelt in Liesbeth List de Musical twee zeer belangrijke rollen. Robert Braakman, de grote liefde en echtgenoot van Liesbeth en Jacques Brel, een van de grootste chansonniers allertijden, waarvan zij prachtige covers maakte. Musical Vibes sprak na de première met Jonathan over zijn aandeel in de show.

Kippenvelmoment

Hoe ging deze première voor jou?

Een première is altijd een spannend moment. Maar alles is goed gegaan, daar ben ik heel blij mee. Het was dan nog extra bijzonder omdat Liesbeth List zelf ook op het toneel verscheen. Toen ze bij aanvang binnenkwam in de zaal stonden wij in de coulissen te wachten om op te gaan. Ineens horen we een heel luid applaus, dan wisten we dat dat de entrée van Liesbeth moest zijn. Kippenvelmoment, echt wel. Het blijft een monument van de Nederlandse muziek.

Jij speelt ook Jacques Brel, eveneens een chansonnier van kaliber, hoe heb je dat aangepakt?

Ja, van het grootste kaliber kan je gerust zeggen. Ik ben opgegroeid met Brel en op school was hij ook alomtegenwoordig. Hij is dus voor mij een gekend figuur, toch al zeker qua muziek. Niet alles uiteraard, maar ik gekeken naar interviews en hoe hij zich verhield ten opzichte van een journalist. Ik heb ook gekeken hoe hij verschillende versies van ‘Amsterdam’ bracht. Daarop heb ik dan mijn visie losgelaten, want het gevaar is dat je hem gaat kopiëren en dat is iets dat ik gewoonweg niet kan. Brel had zijn identiteit mee die zo herkenbaar was, zeker bij dat soort nummers. Ik heb gewoon geplukt wat ik vond werken en wat ik kon gebruiken voor mijn eigen vertolking. Het resultaat kan je dan op het podium zien. Ik hoop dat de mensen het als positief hebben aangevoeld.

Ik ben opgegroeid met Brel en op school was hij ook alomtegenwoordig. Hij is dus voor mij een gekend figuur, toch al zeker qua muziek

‘Amsterdam’ brengen in Amsterdam is ook altijd speciaal?

Ja, het voelde in ieder geval heel goed, ik denk dat de zaal wel mee was. Ik ben heel blij dat het allemaal ging zoals ik het had voorbereid.

Het overgrote deel van je rol is ook niet min: Rob Braakman. Waar heb je voor zijn vertolking je materiaal vandaan gehaald?

Ik heb om te beginnen de biografie van Liesbeth gelezen. Dat is belangrijk om al te weten wat zij van haar man vond. Hij is haar tenslotte haar grote liefde geweest. Er is niet zoveel bekend over hem. Er is heel weinig beeldmateriaal, ook weinig neergeschreven. Ik heb gewoon gesprekken gehad met Liesbeth, met de producent en met Paul, onze regisseur. Hij heeft Robert ook nog in levenden lijve meegemaakt. Ik heb hen veel vragen gesteld voornamelijk. Wat voor energie gaf die man? Wat voor iemand was hij? Was hij hartelijk, was hij sympathiek, was het een buitenbeentje? Uit al die getuigenissen heb ik dan anekdotes gebruikt. Dat heb ik dan in een soort cocktail gestoken en iets gedestilleerd wat er nu te zien is.

Uit alle getuigenissen heb ik anekdotes gebruikt. Dat heb ik dan in een soort cocktail gestoken en iets gedestilleerd wat er nu te zien is

Jullie hebben nu een leuke tour gepland?

Ja, we hebben niet zo’n hele zware tournee. We spelen een aantal voorstellingen per week en in tegenstelling tot vele andere producties zijn het er aanzienlijk minder. Dat is echt heel fijn, want je hebt dan energie en kan volle bak je ding doen. De mensen die tot nu toe in de provinciale theaters zijn komen kijken waren super enthousiast, zodat we hoopten dat het een goede voorbode voor deze première zou zijn.

Liesbeth List – de Musical toert nog tot en met 7 januari doorheen Nederland. Meer informatie en tickets vind je op www.degraafencornelissen.nl.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier