In bed met Dietrich en Piaf


Première maandag 9 oktober in het Leidse Schouwburg. Irene Kuiper: “Toen ze ons vroegen waar we de première wilden houden, zeiden wij allebei (Irene en Frederique): LEIDEN en zij vonden gelukkig ook dat het heel goed past. Een mooie zaal en heel intiem. Het is heel mooi om dit te mogen spelen.”

Dietrich en Piaf in Bed: Het geheim van hun vriendschap

De voorstelling is een wedergeboorte. In bed met Dietrich en Piaf stond eerder in het Zonnehuis als een experimentele show. Dit zes keer achter elkaar. De show heeft een paar aanpassingen sinds de vorige keer. Frederique: “De grappige dingen zijn nog grappiger, de tragische dingen nog tragischer. We voelen ons stevig, dus we kunnen ook wel groter. In het Zonnehuis was het vrij pril, maar nu is alles lekker ingedaald.” De show gaat dieper in op de band tussen Marlène Dietrich (Frederique Sluyterman van Loo) en Edith Piaf (Irene Kuiper). Ger Otte speelt alle mannen en een dienstmeid in het leven van deze twee vrouwen op een fantastische en humoristische wijze. Bij één bepaalde scène moet Ger Otte de tolk spelen van Piaf, de best opgevangen scene van de hele show. Ger Otte: “Ik kan altijd rekenen op gelach dat bewuste moment. Het is heel eerbiedig die muziek van Piaf. Dat ik er dan even lekker doorheen mag gillen is heel fijn!”

De show blijft een intieme sfeer houden en is zelfs sterker als voorheen door de aanpassingen na een langere periode van repeteren.

De voorstelling geeft de vele geheimen en gedachtes mee tussen de vrouwen. Tegelijkertijd neemt de show de grote verschillen tussen de twee karakters mee. Waar Marlène Dietrich het moet hebben van haar schoonheid en haar sexy imago, primeert bij Edith Piaf haar ontzettende talent. De onzekerheden van Piaf komen mooi naar voren, waarbij Dietrich een mentor rol op zich neemt en een stiekeme jaloezie opbouwt voor het talent dat Piaf meedraagt. Ze is streng voor Piaf vanwege het gebrek aan discipline en het losbandig leven dat ze leidde. Het grote verschil met Marlène, die streng op haar discipline zat en zichzelf verzorgde voor het beste resultaat. Beide vrouwen hebben het tijdens de show over de stempel die zij achter willen laten in de wereld. Zo hebben wij aan Frederique gevraagd of dit voor haar ook geldt: “De stempel die ik achter wil laten is niet heel groot. Zolang ik maar mensen geïnspireerd heb. Ik geef nog steeds heel veel les en dan kan je de mensen zelfvertrouwen geven of iets bijbrengen, waardoor ze net dat durven of aangaan. Dat zou ik fijn vinden.”

Waar het publiek in het Zonnehuis om het podium heen zat, is dat in de grote theaterzalen weer naar de traditionele manier teruggezet. En toch krijgt de cast het voor elkaar om het publiek naar ze toe te trekken in plaats van verder weg te duwen. De show blijft een intieme sfeer houden en is zelfs sterker als voorheen door de aanpassingen na een langere periode van repeteren. Ger Otte: “Eerder hebben we nog try-outs gehad op de vlakke vloer waarbij je nog dat hele huiselijke Zonnehuis gevoel had. Maar langzamerhand zijn we steeds meer naar een echt podium gegaan en zo is ons decor ook mee gegroeid; het opgehoogde stukje vloer… Het is anders, maar ook heel leuk!”

Een show die je met de neus op de feiten drukt en misschien wel meer raakvlakken heeft met menig persoon in het publiek

Het stuk is zeker een aanrader! Een moderne interpretatie van de grote diva’s van vroeger. Een show die je met de neus op de feiten drukt en misschien wel meer raakvlakken heeft met menig persoon in het publiek, wanneer je eenmaal de diva weghaalt en de persoon leert kennen. Een ontroerend, maar ook ontzettend grappig stuk. Eenmaal terug, is deze voorstelling beter dan ooit!

In bed met Dietrich en Piaf is nog tot en met 30 december te zien in verschillende Nederlandse theaters. Meer informatie & tickets vind je op www.inbedmetdietrichenpiaf.nl.

Lees hier onze recensie die wij schreven naar aanleiding van de reeks in het Zonnehuis. 

Door Dianne Roskam

Foto’s: Neeltje Knaap