Joanne Telesford

Vorige week stelde Rick Engelkes zijn nieuwe producties voor in Grand Hotel Huis ter Duin aan het strand in Noordwijk. Na de presentatie, spraken wij even met Joanne Telesford. Dit seizoen zal zij nogmaals te zien zijn in een voorstelling van de Opvliegers-reeks en opnieuw in de huid kruipen van Shirley.

Ik kijk er ontzettend naar uit

Hoe vind je het om deze rol wederom te mogen spelen?

Ja, dat is wederom een cadeautje. Het is écht zo leuk. Wat ik net al zei tijdens de perspresentatie: Ik heb in mijn carrière alleen maar de lieve moederrollen gespeeld. Super en leuk om te doen, maar ik heb altijd al zo graag een keertje komedie willen spelen, ook omdat ik weet dat ik een komische kant heb. En als je die dan een keer mag laten zien: Ja.. dat is dan een cadeautje

Dat is ook even heel anders als The Color Purple, waar je nu in staat..

Oh hou op, schei uit! Die show is inderdaad best heftig waar ik ook mijn Gospel kant kan laten zien..  echt niet te vergelijken!

Dus in de rol van Shirley kan je weer even ademhalen, toch?

Ja, ik mag weer even Shirley zijn. En Shirley gaat het dating circuit in… nou, ik ben benieuwd wie ik allemaal ga tegen komen (lacht).

Zit daar ook een uitdaging in? Als in: Neem je dingen mee in je rol als Shirley die voorkomen in je dagelijks leven?

Uhmm, weet ik niet. We hebben het script nog niet gelezen. Maar voor mij is de uitdaging toch echt die komedie spelen. De uitdaging is de lach weten te krijgen en dit vanuit jezelf weten te bereiken.

De uitdaging is de lach weten te krijgen en dit vanuit jezelf weten te bereiken.

Elke locatie, elke zaal met publiek, is anders als die daarvoor. Dus het is inderdaad voor te stellen dat daar een grote uitdaging in zit.

Een keer vergeet ik nooit meer; we waren in Dordrecht en de eerste paar woorden lag iedereen in al een deuk en dan weet je als actrice: Dit wordt leuk! En dat geeft zo veel energie om te spelen en je krijgt er zoveel energie voor terug. De tour is best heftig, want dan kom je in het theater aan en denk je: “Mijn god.. hoe ga ik die show doen?!” Vooral met alles wat je er nog naast doet. Maar dan ga je spelen en de zaal reageert.. dan is dat echt genieten!

Is het ook moeilijk om dat gevoel van komedie op te roepen als je bijvoorbeeld een zware dag hebt gehad?

Nee, nee. Dat komt door het artiest zijn, denk ik. Zodra ik een voet op het toneel zet dan sta ik ‘aan’. Dan ben ik er. Dan maakt het niet uit hoe moe ik ben. Laatst bij The Color Purple ook: Ik was hartstikke ziek en had koorts. Maar dan hoor je de muziek, stap je het toneel op en ga je het verhaal vertellen en dan ga je ervoor. Dat zit in het bloed zeg ik altijd maar.

Zodra ik een voet op het toneel zet dan sta ik ‘aan’. Dan ben ik er

En hoe is het om met deels dezelfde cast, maar toch ook weer vernieuwd te spelen?

Nou, ik ga Antje zeker missen. Dat wel. Maar naar Rianne ben ik heel benieuwd. Want in de Luizenmoeder vond ik haar echt te gek. Zij is een geweldige actrice waarvan ik heel veel van wil proberen te leren en goed mee samen wil werken.

Het geeft toch een beetje een frisse wind in die doorgewinterde dynamiek van vorig  seizoen toch?

Ja, het biedt toch ander tegenspel. Iemand anders om op te reageren. Ja, ik kijk er ontzettend naar uit.

Opvliegers 4 – Trossen Los! is vanaf 15 november te zien in  de Nederlandse theaters. Meer informatie & tickets vind je op rep.nu

Door Dianne Roskam

Foto’s: Annemarijn Clement