School of Rock

School of Rock is gebaseerd op een film met diezelfde naam uit 2003. Het script voor deze musical werd gemaakt door Glenn Slater en Julian Fellowes. De muziek is van Andrew Lloyd Webber die eens buiten de lijntjes durft kleuren met deze ruige muziek.

Stick it to the man!

De show gaat over Dewey Finn, een werkloze rockzanger en gitarist die zich voordoet als een leerkracht op een eliteschool. Op die manier kan hij geld bij elkaar krijgen om de huur te betalen voor de kamer waarin hij woont. Hij heeft al snel geen zin om de regels van de prestigieuze school te volgen, ondanks de harde discipline van het schoolhoofd. Als Dewey Finn ontdekt dat zijn leerlingen muzikaal talent hebben, maakt hij van hen heuse rockers. Meer nog, hij schrijft ze in om deel te nemen aan battle of the bands. De start van een rockend avontuur.

De acteur die Dewey Finn speelt is ontwapenend, grappig en heeft een lekkere rockstem

Kinderen hebben talent, dat is een mening die na deze show nog meer kracht wordt bijgezet. Niet alleen zingen en acteren ze de pannen van het dak, ze bespelen de instrumenten tijdens het merendeel van de nummers ook nog eens zelf. Soms nog ondersteund door de grown up band, soms ook helemaal niet. De kinderen zijn stuk voor stuk wie ze spelen, zo springt de stylist er met enkele grappige opmerkingen er zeker uit. We vergeten af en toe dat er nog een volwassen ensemble is die het geheel ondersteund. De acteur die Dewey Finn speelt is ontwapenend, grappig en heeft een lekkere rockstem. Steeds opnieuw denk je dat hij tegen zijn plafond aan zingt, maar steeds gaat hij hoger en hoger.

Het theater is eerder speciaal, het publiek zit in een halve maan om het podium. Dat werkt, vooral omdat het rockmuziek is. Soms heb je dan ook het gevoel dat je naar een rockconcert aan het kijken bent, vooral op het einde. Toch heeft het theater ook mogelijkheden voor theatrale decors, zoals wanden die verschuiven, decorstukken die draaien. Allemaal heel erg functioneel.

Soms heb je het gevoel dat je naar een rockconcert aan het kijken bent, vooral op het einde

Het moet gezegd: Matilda is niet langer dé enige show in London met kinderen als dé trekpleister. School of Rock is een geduchte tegenstander. En dat vinden wij als musicalfans niet erg!

Wie deze rockende show wil zien, surft best naar www.schoolofrockthemusical.com. Tickets (en merchandising) zijn prijzig, maar het is de moeite waard. Wie een perfect zicht wil, boekt best kaarten recht voor het podium (gezien de decors daarop gericht zijn). Wie van luide muziek houdt, zit perfect vooraan.

Door Jonas Jacques

Foto’s: Officiële website/Tristram Kenton