Jelle Cleymans en Free Souffriau

Begin dit jaar stelde Studio 100 de nieuwe, spectaculaire versie van de succesmusical Daens voor in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Studio 100 heeft de ambitie om van deze productie Daens 2.0 te maken. Het leven en de boodschap van priester Daens zijn een inspiratiebron geworden voor elke nieuwe generatie.

Andere dimensie

Deze week nam de Vlaamse sterrencast én het 60-koppig Symfonieorkest Vlaanderen de muziek en CD op van deze prestigieuze voorstelling in aanwezigheid van componist Dirk Brossé. Wij spraken kort met Jelle Cleymans en Free Souffriau. 

Het is niet de eerste keer (14-18, 40-45) dat de acteurs aantreden in de Galaxy Studio’s in Mol om te zingen met het 60-koppig Symfonieorkest Vlaanderen. Toch went het naar eigen zeggen nooit.

Free: Het is altijd heel spannend om met zo’n fantastisch orkest te mogen samen zingen en spelen. Dat geeft mij toch altijd een beetje stress voor we moeten beginnen. Omdat je weet da zij zo goed zijn en het er altijd “boenk op” is. Maar eens je dan bezig bent besef je wat voor een luxe het is om dit te mogen doen.

Jelle: Het went niet hé, dat blijft voor ons iets buiten onze comfortzone. Het is ook zo’n strak schema. De zang is eigenlijk het minst belangrijk. Het is prioriteit dat de muziek goed wordt opgenomen. Ik hoor weer maar eens wat zo’n symfonisch geluid aan mogelijkheden biedt. De muziek van Dirk leent zich daar ook heel sterk voor.  

Het verschil met de 2008 versie is dan ook immens. 

Jelle: Destijds hebben we het met een orkest van 11 of 12 man gedaan, dat was mooi , maar voelde toch soms als bricoleren. Je wil strings, maar die komen dan uit een “machine”. Nu is dat filmmuziek, dat is prachtig! Afgewerkt tot in de kleinste details, ik hou daar ontzettend van.

Het maakt elke song weer een pak rijker en dat is voor ons even interessant als voor het publiek

Ondanks het feit dat beide acteurs de muziek door en door kennen, blijft het ook voor hen interessant. 

Jelle: Het zijn dezelfde songs, maar ze zitten in een totaal ander jasje. Ik schrijf zelf ook geregeld muziek en er is niets mooiers dan dat je lied plots een heel andere dimensie krijgt. En dat voelen we hier zeker ook.

Free: je hebt eigenlijk oren te kort om alles te horen. Er komen zoveel nieuwe dingen binnen. Het maakt elke song weer een pak rijker en dat is voor ons even interessant als voor het publiek.  

Daens is vanaf 22 februari te zien in het Studio 100 Pop Up Theater in Puurs. Meer informatie & tickets vind je op www.daens.be

Door Wendy de Noier

Foto’s: Wendy de Noier