Jan Schepens

In Daens, de musical van Studio 100 die hertekend wordt om te spelen in het pop-up theater te Puurs, zal Jan Schepens de rol van Pieter Daens vertolken. Hij speelde niet mee in de versie van 2008, dus het is allemaal nieuw voor hem. Musical Vibes sprak met hem op zijn werkplek, het Studio 100 Pop-Up theater te Puurs.

Groot, groter, grootst!

Jan, wat betekent de rol van Pieter Daens voor jou?

Pieter Daens is de broer van Adolf Daens en de directeur van een krant. Hij helpt mee om de mensen te enthousiasmeren en de boel te organiseren. Daens was zelf een beetje een dromer, wat ook net zijn kracht was, maar hij kon het niet altijd even goed in de juiste vorm gieten, daarvoor kon hij dan op zijn broer rekenen. Het is een dankbare rol en die past wel bij Jan Schepens, vind ik. Ik ben zelf ook wel een dromer en een beetje een chaoot maar ik hou er wel van om mensen te enthousiasmeren, om mensen warm te maken voor iets. Dus ik heb wel het gevoel dat de rol bij mij past.

Daens zal ook spelen in het pop-up theater waar je nu ook te zien bent in 40-45, hoe leuk is het om hier je thuishaven te hebben?

Het is om te beginnen enorm fijn om op 45 minuutjes zonder file naar hier te kunnen rijden! Puurs is een heel bereikbare plek voor veel mensen, denk ik wel. Ik ben heel dankbaar voor deze kansen en blij omdat het fijn is als acteur een klein beetje werkzekerheid te hebben en een vast theater te hebben waar je kan spelen. Alles heeft natuurlijk zijn voor- en zijn nadelen, maar het is heel plezant om hier telkens een beetje thuis te komen. Wanneer je begint te repeteren met een aantal nieuwe mensen, maakt dat alles toch weer een beetje gemakkelijker. Want op zich is het hier best wel een moeilijke ruimte om in te werken, het is helemaal geen klassiek theater, er is geen coté cour, geen jardin. Het is hier heel desoriënterend om te werken, ik ben met 40-45 al heel dikwijls fout afgegaan en zelfs verloren gelopen. Dat gebeurt nog altijd! Voor mijn hersenen is hier werken een heel zware oefening. Dat zijn dan de nadelen, voor de rest is het prachtig om hier te zitten!

Voor mijn hersenen is hier (pop-up theater) werken een heel zware oefening

Hoop je na 40-45 en Daens op nog meer leuke musicals hier?

Natuurlijk! We zijn sowieso allemaal aan het dromen. Ik denk dat we de mensen die komen kijken een onvergetelijke ervaring kunnen bezorgen, het zou werkelijk zonde zijn indien het bij deze twee voorstellingen zou blijven. Deze ruimte heeft heel veel mogelijkheden. We zijn nu al luidop aan het dromen over De Drie Biggetjes, waar ik dan waarschijnlijk geen rol meer in zou hebben, maar dat zou hier ook enorm opgewaardeerd kunnen worden. Het is hier een soort ‘Empty Space’ van Peter Brooks. Je kan hier doen wat je wil. Iedereen die hier nog niet geweest is moet gewoon komen, want het blijft toch een uniek gegeven om op die bewegende tribunes te gaan zitten en van vergezichten tot op de schoot van de acteurs te kunnen gaan. Dat is uniek, ja.

De sky is the limit!

Al gedroomd wat het voor Daens zou kunnen geven?

Ik heb de DVD in mijn hoofd en natuurlijk zaten ze daar in Berchem zonder hoogte, enkel een breed speelvlak. Alles moest een beetje saai van links of van rechts komen en hier kan alles. Het kan van overal komen en weggaan. Ik heb nog niet veel beelden in mijn hoofd, dat ga ik aan de experts overlaten, maar de sky is the limit denk ik! Geweldig zal en moet het gewoon worden! Groot, groter, grootst in Puurs. Dat is ook de denkwijze van Gert en Frank, daar kunnen we zeker van zijn!

Daens speelt vanaf 23 februari 2020 te Puurs. Meer informatie & tickets vind je op www.daens.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort