Jelle Cleymans

De 40-45 machine zet zich terug in gang na een kleine winterstop. Met James Cooke die de rol van Louis Segers zal afwisselen met Jonas Van Geel. Musical Vibes sprak met Jelle Cleymans over zijn ‘nieuwe broer’ in de musical en over zijn eigen rol.

 Ik ga nog wel even door!

 Je bent al goed gerodeerd in 40-45, James speelt vanaf nu ook mee, hoe doet ie het?

Heel fijn! We hebben natuurlijk wel al wat eerdere voorstellingen samen gespeeld, wat ook nodig is. Het is een heel groot circus om plots iemand te komen vervangen en dan is het nog voor de belangrijkste rol. Dus we hebben elkaar gaandeweg heel goed gevonden en het resultaat is er nu toch wel. Het is heel fijn om samen te spelen en hij doet het ook heel schoon, heel geëngageerd, heel ruw. Er zit een soort ruwheid in die ik nog niet eerder had gezien in die rol. Dat vind ik heel mooi. Ik ben dus heel blij met James als tegenspeler.

Hoe helpen en begeleiden jullie iemand die zo’n rol moet overnemen?

Dat begint natuurlijk met de huisregisseur die continu alles komt bekijken om ons kleine notes te geven. Maar hét voordeel is natuurlijk dat James en ik elkaar al zo lang kennen en vrienden zijn. Dus er is ook geen schroom om tegen elkaar te zeggen wat er misschien anders of beter zou kunnen. James vroeg daar ook zelf naar. Soms is dat iets vervelends onder collega’s, dan ben je niet zeker of je wel iets mag zeggen, maar tussen ons is dat helemaal geen probleem. Dat is zoals Jonas en ik ook altijd werken, wij kennen elkaar zo goed dat je zonder probleem zaken kan zeggen. Wat dat betreft ging dat heel eenvoudig. Je moet het toch maar doen zoals James, wij hebben twee maand de tijd gehad om dit op een bepaald niveau te krijgen vooraleer we in première gingen. Hij moest het op één week doen! Dat is niet velen gegeven om dat te presteren.

Dit voelt als de rol van mijn leven

Laatste vraagje: Jan Laenens (rol in 14-18) of Staf Segers?

Oooh, ja, Staf Segers toch! Voor mij als rol, ik heb het al een paar keer gezegd, maar ik kan het eigenlijk nog niet weten, daar ben ik te jong voor, maar dit voelt als de rol van mijn leven. Door mijn inborst krijg ik altijd de ietwat sympathiekere gasten te spelen, terwijl ik ook wel vind dat deze jongen ook niet zo’n onsympathieke jongen is. Hij heult met de verkeerde ideeën en met de verkeerde mensen mee, maar of hij nu echt onsympathiek is, dat laat ik wat in het midden. Het is wel een rol waar een hele grote boog in zit, de grootste boog die ik ooit heb mogen spelen. Dan ook de muziek, de liedjes, die liggen mij heel erg. Mijn stem matcht heel goed met wat ik moet doen, wat ik moet zingen. Dus ik ga nog wel even door!

40-45 speelt momenteel nog tot december 2019 in Puurs. Informatie & tickets vind je op www.40-45.live.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier