Jekyll & Hyde (Hans Peter Janssens)


Twintig jaar nadat Hans Peter Janssens Henry Jekyll en Edward Hyde mocht creëren aan deze kant van de Atlantische oceaan, krijgt hij de kans van MinTh vzw om dit dunnetjes over te doen. Voor een luttele twee voorstellingen, kan hij de ontbolstering van die goede dokter in een vreselijk monster terug op de scène zetten in plaats van Glenn Desmedt. Het talrijk opgekomen publiek smult ervan.

Monsterlijke Hyde blaast je weg

Vorig seizoen ging MinTh in première met hun versie van Jekyll & Hyde. Dat er nog wat werkpunten waren kon je al lezen in onze recensie. Er is nu duidelijk al heel wat gesleuteld aan de voorstelling.  Het decor is niet zozeer mooier geworden, maar voornamelijk veel praktischer. Er is veel meer speelruimte en de lage balk boven de deur is verdwenen waardoor de acteurs zich niet meer moeten bukken wanneer ze daar opkomen. Het constante ballet van de kleerhangers is ook verleden tijd, wat veel minder afleiding geeft. Zo ook enkele intieme scènes waar er veel te veel gebeurde op de achtergrond. Het lichtplan doet nog wel regelmatig afbreuk aan de sfeer en het geluid kan nog iets beter.

De confrontatie tussen beide heren komt als een zeer geloofwaardige tweestrijd over en vloeit natuurlijk over naar de eindscène

Het grote verschil is natuurlijk de inzet van Hans Peter Janssens. Wanneer hij aangekondigd wordt als Dr. Jekyll, begint het publiek te juichen. Vol verwachting, een druk die tot in de coulissen te voelen moet zijn! Zijn vertolking van Henry Jekyll is zeer ingehouden. De man lijkt zichzelf zeer goed in de hand te hebben en komt soms op het randje van seuterig over. Victoriaans ten overvloede. Wanneer mister Hyde tevoorschijn komt, valt die zelfcontrole volledig weg. Een monster zonder scrupules en remmingen komt tevoorschijn en laat de eerste rijen van het publiek regelmatig schrikken. De confrontatie tussen beide heren komt als een zeer geloofwaardige tweestrijd over en vloeit natuurlijk over naar de eindscène.

Naast Hans Peter zijn er natuurlijk nog andere sterren in deze musical. Deborah de Ridder tilt Lucy Harris naar hogere sferen en schept een zeer mooie haat-liefde verhouding met Hyde. Ildiko van Dijck is een bescheiden en waardige, Victoriaanse verloofde en houdt haar personage mooi aan gedurende het stuk. An Lauwereins blijft zeer stevig zowel als de bekakte dame van stand als de volkse hoerenmadam. Jan Vandeloo vervangt Koen Crucke als Sir Danvers en doet dit zeer goed in het spel. ‘Laten gaan’ klinkt echter niet zoals het zou moeten. Roel Lauwens is wederom een sterkhouder zonder op te vallen. Het vierkoppige orkest onder leiding van Pietro Ramman brengt de prachtige muziek voortreffelijk.

De inzet van Hans Peter Janssens maakt dat je in dit verhaal wordt meegesleurd als op een dolgedraaide rollercoaster

Deze herneming van Jekyll & Hyde is zeer zeker een grote stap vooruit. De aanpassingen qua decor en regie maken het een strakker en geloofwaardiger geheel. De inzet van Hans Peter Janssens maakt dat je in dit verhaal wordt meegesleurd als op een dolgedraaide rollercoaster. De staande ovatie is oververdiend!

Meer informatie over MinTh vind je op www.muziek-theater.be.

Door Patrick Defort

Screenshots: Lode Rubbens