Ilse La Monaca


Ilse La Monaca is op dit moment vooral bekend van haar rol in De Buurtpolitie, maar heeft al een behoorlijke cv opgebouwd in de musicalwereld. Hetzij in het buitenland, want met haar rol in Mozart de Musical verschijnt ze voor het eerst op de Vlaamse podia. Wij stelden haar enkele vragen over deze productie. 

Groots spektakel

Welke rol zal je spelen in de musical Mozart?

Ik ga de rol spelen van Cäcilia (Cecilia) Weber. De schoonmoeder van Mozart. Zij wilt heel graag dat Mozart met 1 van haar 4 dochters trouwt en zal er ook alles aan doen om dat te laten gebeuren. Op die manier kan zij profiteren van zijn rijkdom.

Ik heb musical gestudeerd in Londen en daarna ben ik vooral in het Duitstalige musicalgebied aan het werk gegaan

De meesten kennen jou natuurlijk van je rol in De Buurtpolitie. Kan je de musicalactrice Ilse La Monaca even kort voorstellen?

Ik heb musical gestudeerd in Londen en daarna ben ik vooral in het Duitstalige musicalgebied aan het werk gegaan. Mijn eerste rol was Crissy in de musical Hair in Wenen. Daarna zijn rollen als Tracy Turnblad in Hairspray, Wendy Jo in Footloose, Mabel in Fame en Jeannie in Hair gevolgd in Duitsland, Zwitserland en Noord Italië. Tussendoor heb ik in Vlaanderen ook nog achter de toog gestaan als zangers bij de laatste 2 seizoenen van De Rechtvaardige Rechters op Canvas en ben ik 2 jaar de zangeres geweest van de Ketnet Band. Misschien herinnert het publiek zich het nummer ”Ik verslind je’ nog?

Was je al bekend met de musical Mozart?

Ja, ik heb de wereldpremière gezien in 2000 in Wenen toen ik daar voor de eerste keer aan het werk was in de musical Hair. Daarna hebben ze Mozart nog in 8 verschillende landen en in 6 verschillende talen opgevoerd, waaronder China, Tsjechië, Duitsland, Hongarije, Japan, Zuid-Korea, Zweden. 

Hoe wordt het leven van Mozart in beeld gebracht?

Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Mozart, met dan vooral de relatie tussen hem en zijn familie (vader, moeder en zus) op de voorgrond, en ook zijn relaties met de vrouwelijke schoonheden, waaronder dan ook mijn dochters natuurlijk, lacht. Mozart zal altijd vergezeld zijn van een kleine jonge versie van zichzelf, Amadee, die het creatieve talent van Mozart verpersoonlijkt en steeds in beeld komt als hij aan het componeren slaat. Dit alles wordt verteld door middel van hedendaagse pop-rock muziek waar je af en toe een knipoog naar Mozart-thema’s gaat terug vinden.

Mozart behoort door zijn indrukwekkende decors, projecties en prachtige kostuums tot de top van de musical

Wat is volgens jou de grootste sterkte van de voorstelling?

De geweldige muziek van Sylvester Levay gebracht door een 17-koppig live orkest en gezongen en gespeeld door een topcast!

Mozart wordt omschreven als een spektakelmusical. Waarin schuilt dit spektakelgehalte volgens jou?

Wel, Mozart is één van de grootse Duitse musicals zoals ook Elisabeth, Marie Antoinette en Rebecca en die behoren door hun indrukwekkende decors, projecties en prachtige kostuums tot de top van de musical.

In alle musicals die ik tot nu toe heb gespeeld, heb ik het geluk gehad om begeleid te worden door een live band of live orkest

Een musical mét liveorkest krijgen we niet zo vaak meer te zien. Bij Mozart zullen er maar liefst 17 muzikanten klaarstaan om de cast te begeleiden. Is het spelen met live muziek heel anders dan het spelen zonder orkest?

In alle musicals die ik tot nu toe heb gespeeld, heb ik het geluk gehad om begeleid te worden door een live band of live orkest. Ik heb dus geen ervaring om een musical op tape te spelen.

Wat staat er na Mozart nog op het programma?

Tijdens de repetities en de speelperiode van Mozart, ligt de Buurtpolitie voor Erik en Brigitte even stil, dus vanaf 10 januari vlieg ik er weer vollenbak in. Ook geef ik musicalles op een aantal scholen, waar ik mij tijdens de Mozart periode eventjes door een paar collega’s laat vervangen, en die opdrachten beginnen dan ook weer. En voor de rest, audities doen voor een volgende musicalrol he! 😉

Mozart is vanaf 10 december te zien in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Voor tickets en meer informatie surf je naar www.musichall.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto: Luk Monsaert