Ik ben mijn lied

Van meubelmaker tot opera en van musical tot Expeditie Robinson. Henk Poort staat dit seizoen in het theater met de voorstelling Ik ben mijn lied. Een voorstelling over de persoon ‘Henk Poort’, die bekendheid kreeg door musicals als The Phantom, Les Misérables, Anatevka, en Rembrandt en als operazanger waar zijn carrière mee begon. Op 21 oktober 2017 stond hij met zijn eerste onemanshow in het Zaantheater te Zaandam.

Henk Poort, nooit van gehoord

Interactief

Na 30 opera’s, 35 operettes en verschillende musicals is het tijd voor de eerste onemanshow van Henk Poort. We weten allemaal dat Henk Poort een goede zanger is, maar minder bekend is dat hij ook goed kan vertellen. Tijdens de inloop staan Henk en pianist Ed Boeke op het toneel, wat zorgt voor een relaxte sfeer en het publiek is meteen geboeid. Interactief is een woord dat zeker gekoppeld kan worden aan de show. Poort heeft een goede interactie met zijn pianist en spreekt tegen en met het publiek.

Henk is oprecht grappig en geeft veel uit Amsterdam mee

Voor het decor is niet heel erg uitgepakt, maar precies goed. Er staan, naast de piano, een boekenkast en een kapstok op het toneel met attributen uit zijn carrière als operazanger en musicalacteur. Hij maakt goed gebruik van deze props in zijn verhaal, naar een nummer toe. In de kast staan bijvoorbeeld potten met augurken – wat een brug is naar één van zijn rollen in het verleden – en een van deze potten wordt aan iemand in het publiek gegeven.

Henkie-net-niet

Henk Poort is opgegroeid in de Amsterdamse Jordaan en had als bijnaam ‘Henkie-net-niet’. Hij was te laat voor het conservatorium, waardoor hij een jaar moest wachten om te beginnen. Tijdens zijn werk als biljartmaker had hij boven zijn werkbank toonladders gemaakt om te oefenen. Ook familie en vrienden komen aanbod in de voorstelling. Henk had verschillende personen in zijn omgeving met de naam Bert, maar Bert de kapper heeft ervoor gezorgd dat Henk auditie ging doen voor The Phantom of the Opera en zo maakte hij de overstap van opera naar musical.

De omschakeling tussen humor en serieuze gesprekken zijn prima in verhouding. Zo is de uitvoering van ‘Breng hem Thuis’ (Les Mis) om kippenvel van te krijgen

Humor

Henk is oprecht grappig en geeft veel uit Amsterdam mee. De Amsterdamse medley met nummers als ‘Bij ons in de Jordaan’ en ‘Geef mij maar Amsterdam’ worden goed ontvangen bij het publiek en luidkeels meegezongen. Het publiek kan de Amsterdamse grappen ook goed waarderen. De omschakeling tussen humor en serieuze gesprekken zijn prima in verhouding. Zo is de uitvoering van ‘Breng hem Thuis’ (Les Mis) om kippenvel van te krijgen. Een gemis is dan toch wel de muziek uit Rembrandt de Musical waarin heel klassiek werd gezongen.

De onemanshow waarmee Poort al 20 jaar mee in zijn hoofd loopt is een succes

De onemanshow waarmee Poort al 20 jaar mee in zijn hoofd loopt is een succes, wat te zien is aan de staande ovatie. De reacties na afloop in de zaal zijn positief en over één ding is men unaniem: het was te kort. Henk Poort is een vakman!

Ik ben mijn lied is nog te zien tot en met eind december 2017. Meer informatie en de speellijst is te vinden op: www.bostheaterproducties.nl.

Door Anne Booij

Foto’s: Elisabeth Melchior