Tim Saey


Vorig seizoen was hij te zien als Ludwig von Waldeck-Pyrmont in Albert I en was hij de stand-in voor Jan Schepens in Beauty and the Beast in Gent. Dit najaar zal Tim Saey Aartsbisschop Colloredo gestalte geven in Mozart! – de musical. Musical Vibes sprak met hem.

Klassiek en Rock’n Roll

Hoe ben je in Mozart terechtgekomen?

Uiteraard heb ik gewoon auditie gedaan, zoals voor de meeste producties. Dat was begin dit jaar. Het was een spannende auditie, want alles was in het Duits. Er was gewoon nog geen vertaling, want het is de eerste keer dat Mozart in het Nederlands wordt gemaakt. De song van Colloredo, die ik dan moest zingen, heb ik uiteindelijk nog zelf vertaald omdat ik uiteindelijk vond dat ik even lang bezig zou zijn aan een goede vertaling te maken als om het in het Duits te leren. Toen kwam er nog een tweede ronde en twee maanden later nog een derde. Uiteindelijk was ik er dan bij. 

Was het geen lange selectieprocedure?

Het was misschien iets langer dan je meestal tegenkomt. Ik denk dat dat te maken heeft met het feit dat alles ook grotendeels in Wenen wordt beslist. Het is een samenwerking tussen Music Hall en de Weense auteurs en producenten. Zij willen uiteraard hun stuk een beetje in goede banen leiden. Zij zitten dus ook heel fel mee in de organisatie. Ook de kostuums bijvoorbeeld, de mensen van Wenen zijn mee naar hier gekomen. Wij gaan ook allen naar Wenen om te repeteren. Ik denk dat dat de voornaamste factor was dat het allemaal iets langer nodig heeft gehad. Eerst moest het hier worden goedgekeurd en dan ook nog in Wenen.

Ze hebben me net gezegd dat ze mijn schedel zo mooi vinden dat ik geen pruik krijg. Ik zal in alle geval blinken op de scène! (lacht).

Hoeveel kostuums heb je vandaag gepast?

Drie. Eigenlijk twee en een half, want ik heb net gehoord dat ik in het derde kostuum met bloot bovenlijf zal zijn. Dus dat wordt nog een beetje trainen, denk ik (lacht). Ik heb nog een goede twee maanden om er te staan. Dat komt wel goed! Het zijn wel echt toffe kostuums. Het leuke is, en ik denk dat dat ook een beetje het speciale aan deze musical is, dat je het klassieke van Mozart, als een van de grootste klassieke componisten, hebt maar er zit ook enorm veel rockgehalte in. Het is eigenlijk een beetje een rockmusical. Dat zie je ook wel echt in de kostuums. Zeker bij dat laatste kostuum waar ik half naakt in sta, daar voel ik me echt rock’n roll in. Ik heb ook een kostuum dat echt uit Mozarts tijd lijkt, maar dan wel met ‘kinky’ boots, lange rode laarzen tot op de dijen. Het is allemaal wel klassiek, maar met een hoekje af. Dat geeft het moderne en rockgehalte aan de musical.

Waarschijnlijk ook pruiken?

Nee, niet voor mij! Ze hebben me net gezegd dat ze mijn schedel zo mooi vinden dat ik geen pruik krijg. Ik beschouw dat toch als een compliment (lacht). Ik zit daar nochtans niets mee in. Het is niet altijd even aangenaam, zeker als je geen haar hebt, dan moet alles goed vastgeplakt worden. Bij Beauty and The Beast vorig jaar was de pruik van het beest om en bij de vier kilogram. Dat op je hoofd hebben, is niet zo fijn. Het trekt heel hard aan je hoofd en moet heel goed vastgelijmd worden, anders valt alles er snel af met zo’n gewicht. Maar hier zal ik dat probleem dus niet hebben. Ik zal in alle geval blinken op de scène! (lacht).

Het is toch een van de grootse componisten ooit. Als je aan een leek vraagt een componist te noemen is de kans groot dat ze Mozart zeggen

Wat betekent Mozart voor jou?

Ja, dat is toch een speciale man. Dat is toch een van de grootse componisten ooit. Als je aan een leek vraagt een componist te noemen is de kans groot dat ze Mozart zeggen. Ik ben zelf ook pianist, daardoor ben ik uiteraard ook al veel in aanraking gekomen met hem. Hij heeft echt fantastische stukken geschreven.

Mozart de Musical speelt vanaf 10 december in de stadsschouwburg van Antwerpen. Meer informatie & tickets vind je op www.musichall.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier
Scènefoto’s: Deen van Meer