Harrie & Eva


Harrie Vermeulen is zo onderhand een heuse BN’er geworden. Het alterego van Jon van Eerd komt ieder seizoen naar het theater met een nieuw avontuur. Al tien jaar lang. Met zijn nieuwste show Harrie & Eva heeft Van Eerd dit jaar dan ook zijn jubileumvoorstelling gemaakt.

Harrie Vermeulen viert feest in het paradijs

En tijdens deze feestelijke voorstelling bevinden we ons in het paradijs. Althans, in het toneelstuk dat Harrie Vermeulen aan het regisseren is bevinden we ons in het paradijs. Als hij tenminste genoeg spelers heeft, want Harrie is kieskeurig. Maar dan sluit hij buiten zijn vrouw Fien om een duistere gelddeal met een zekere Willem. Enige voorwaarde: zijn ordinaire vriendin (Annet) krijgt een rolletje in het stuk. De kennismaking gaat volkomen mis wanneer Harry Pim, de vriendin van de al gecaste Danny, aanziet voor Annet. En de misverstanden gaan van kwaad naar erger.

De dialogen zijn scherp dubbelzinnig, hebben meerdere lagen en zijn typisch kluchtig en snel

Van Eerd is vooral in de eerste akte erin geslaagd om een gelaagd script te schrijven. De dialogen zijn scherp dubbelzinnig, hebben meerdere lagen en zijn typisch kluchtig en snel. In deze scènes is de voorstelling op zijn best. In de tweede akte is deze kracht helaas verminderd. De grappen zijn wat simpeler en de dialogen langdradiger en platter van aard. De ontwikkeling van het verhaal staat daardoor enigszins stil en dat maakt dat de clue niet heel spannend is.

We maken terug kennis met Margo Dames als de echtgenote Fien Vermeulen die de boel in balans probeert te houden. Voor Dames is het alweer de vierde keer dat zij zich in het gezelschap van Van Eerd mag wanen. Voor Jacqueline Aronson is dat de eerste keer en dat doet ze in de vorm van Annet Kwaedgras, een pittige sluwe dame. Rosalie de Jong (Pim van der Zelden-Goedt) en Karel Simons (Danny Poulet) maken de cast compleet. Hoewel, in deze voorstelling wordt er ook zo nu en dan aan publieksparticipatie gedaan. Als je mazzel (of pech) hebt, sta je na de pauze, gehuld in een piemel- of tietenpak, in het paradijs te swingen.

De impulsieve, domme, maar lieve man heeft met al zijn acties de beste bedoelingen, maar het pakt vaak niet goed uit. Harrie is daarmee klucht op en top

En dat paradijs (decor: Marjolein Ettema) ziet er wel werkelijk prachtig uit. In dat serene decor steekt de lompe Harrie Vermeulen behoorlijk af. En dat is heerlijk om naar te kijken. De impulsieve, domme, maar lieve man heeft met al zijn acties de beste bedoelingen, maar het pakt vaak niet goed uit. Harrie is daarmee klucht op en top. Daar heeft Caroline Frerichs een grote invloed op gehad, want zij levert al tien jaar trouwe dienst als regisseur. En dat kan je zien. Elke voorstelling met Harrie heeft dezelfde stijlbasis, maar het geheel is door het verhaal iedere keer weer anders.

Harrie & Eva speelt nog tot en met 22 april 2018 in de theaters. Kijk voor meer informatie op www.pretpakhuis.nl.

Door Anna Stam

Foto’s: Joris van Bennekom